Jak je možné abych naměřil při vypnutém stavu na vývodu pro světlo napětí cca 85V?

<< < (3/5) > >>

Karel Kosina:
Pane Lampart
teď jsem z toho úplně mimo,jsem sám nebo taky někdo další?
Jaká jedna fáze chybí,respektive tedy další fáze na přívodu aby tedy eventuelně žárovky nesvítily plným jasem?

Karel Kosina:
Nedalo mi to a udělal jsem pokusné zapojení.Přívo d do krabice,z této hned N do svorky svítidla,L na vypínač 6 -z tohoto 2x zpět do krabice kabelem 4x1,5mm (jeden drát volný pro následně uvedené)-dalším odvod do 2 vypínače 6.Celková délka všech kabelů asi 6m.Povšimneme si,že N jde hned od první krabice do svítidla a tak v přívodech pro vypínače není nikde přítomen,jen krátký souběh cca 20cm od uvedené první krabice s přívodní L k svorce svítidla.Měřid lo METEX 3850D a hle-při vypnutém stavu na vývodu (samozřejmě bez zátěže) cca 100 Voltů.Při připojení volného drátu v kabelu na N-pokles napětí na 1,25V.Takže se jednoznačně jednalo jen o vazbu mezi vodiči.
Zřejmě to bude i ve vašem případě,nakreslete si váš rozvod a bude to asi jasné.

Petr Petr:
Je ve vodiči, který spojuje obě "6" kromě obou přepínaných žil ještě fáze anebo zem? Pokud je tam jen jen fáze bez země, nebo nic, může při dostatečně dlouhém kabelu být vzájemná kapacita (ale i svod) mezi vodiči dostatečně veliká aby se "něco naměřilo",  zkuste změřit přímo proud do zkratu (zamozřejmě opatrně!)Myslím, že vzájemná kapacita a i svod mezi žílami je součástí parametrů kabelu. Petr

Jan Alin:
Já osobně bych zkusil v tomto případě odpojit přívod v tomto obvodu od celkového rozvodu a přivést provizorně napájení přímo od RIS. Tím by se vyloučil vliv ostatní instalace bez velkého zkoumání. Pokud by potom byl obvod v pořádku tak bych zkontroloval spoje PE a N v instalaci.
Setkal jsem se s indukcí i 140V ale to bylo v úplně jiných rozvodech. V jednom světelném obvodu v relativně suché instalaci je to dost podezřelé.

Štefan Beláň:
Pokud chcete mít jistotu, tak doporučuji odpojit oba vypínače a změřit napětí. Bude li stále na vývodu cca 85V přikláním se k názoru p. Kosiny, že jde o indukci a velice citlivý měřící přístroj s velkým vnitřním odporem. Toto napětí není nebezpečné!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana