Proč nemusí být proudový chránič na elektrickou troubu?
Pavel Stránský 111:
Citace: Jan Franěk 04.09.2010, 17:38
Jen pořád nechápu, o čem zde pořád mluvíme. Normy hovoří jasně. Všechny zásuvky u běžné instalace, kde se pohybují laici, přes chránič. Pokud je nějaká vyjímka, tak jedině dle platné normy. Zakoupení výrobku, který chránič vybavuje, nebo pár kilo masa, není tím správným důvodem, ke snížení bezpečnosti. A na tom trvám.
Souhlasím s Vámi ale nejsem zase z těch co jsou papežtější než papež a dávali by chránič všade nebo dokonce centrálně, kdyby to šlo tak ho snad narvou k hlavnímu jističi do elektroměrovéh o rozvaděče nebo do automatizačníh o rozvaděče: napájení automatu,stykačů atd. nic se nemá přehánět.
Jirka Š. Svejkovský:
Centrální chránič 300mA selektivní lze jenom doporučit. Nepřeháním.
Pavel Stránský 111:
Ano 300mA perfektní ochrana před požárem s tím souhlasím, ale jsou takoví co tam dají 30mA tak byla myšlena má původní odpověď.
Rudolf Šála:
Citace: Jan Franěk 04.09.2010, 17:38
Ano. Patřím k těm, co mají tuto variantu rádi. Jističe DPN používám už ve zhruba 70% instalací. Vysvětlím investorům výhody a zpravidla souhlasí s mírným navýšením ceny za tento komfort.
Jen pořád nechápu, o čem zde pořád mluvíme. Normy hovoří jasně. Všechny zásuvky u běžné instalace, kde se pohybují laici, přes chránič. Pokud je nějaká vyjímka, tak jedině dle platné normy. Zakoupení výrobku, který chránič vybavuje, nebo pár kilo masa, není tím správným důvodem, ke snížení bezpečnosti. A na tom trvám.
Už jsem dobudoucna taky uvažoval nad jističi L+N na baráček. Ale zatím toho moc o jejich výhodách nevím. :-\
A i v praxi jsem se s nimi nesetkal.
Jediné co vím je že vypínají i střední pracovní vodič který muže být potencionálně taky nebezpečný.
Mohl by jste mi uvést něco málo proč se vyplatí? :)
tomáš buřival:
To Šála:
Pokud dojde ke spojení PE a N, část proudu se vrací přes PE a pokud je v instalaci chránič, pravděpodobně vypne. Jistič, který odepíná L i N, umožní velice jednoduše najít a vypnout vadný okruh bez toho, že odpojujete jeden modrý drátek za druhým ze svorkovnice v rozvaděči. Umožní to jednoduše lokalizovat závadu u zákazníka i po telefonu a pak už jdete najisto.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana