Proč nemusí být proudový chránič na elektrickou troubu?
Jan Alin:
Citace: Petr Doležal 03.09.2010, 12:14
Předělal jsem instalaci 2xAl na 3xCu s proudovým chráničem. Rozechvěle jsem připojil chladničku Lehel, starou 40 let a chránič držel. Chce to jen 1 až 2x za rok vzít vysavač a "kocoury" na kompresoru a chladiči vysát.
On ten chránič normálně držet bude ale je fakt že už jsem zažil pár nesmyslně vypnutých chráničů po bouřce kdy byl chránič vypnutý a přitom nic špatného ani poškozeného nebylo. Situace s centrálním chráničem je ještě zajímavější když se sečtou všechny unikající proudy různých zařízení. S tím vysavačem to dělám jednou ročně u lednice i mrazáku, u TV tak jednou za dva roky.
Jirka Š. Svejkovský:
Od toho tu máme chrániče s charakteristik ou G (Gewitter = bouře, kdo by to byl řekl, co?).
Jan Alin:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 03.09.2010, 12:49
Od toho tu máme chrániče s charakteristik ou G (Gewitter = bouře, kdo by to byl řekl, co?).
Ještě před pár lety nikdo :), kromě toho člověk by je musel dát všude podle teorie, lednice je každou chvíli jinde. Elektriku člověk dělá na 40 let a více, zkusme se zamyslet co bude za tak dlouhou dobu a jaké přístroje budou předepsány.
Je zajímavé, jak je používání chráničů naprosto všude až fanaticky prosazováno a to i přes poznámku v normě, že např.u lednice být nemusí. Ještě nedávno musel být chránič jen v koupelně a venku. Výhody chráničů jsou nepopiratelné ale mají i své nevýhody. Co vše se jako chránič dnes prodává a jak fungují ty nejlevnější typy je už jen další nic neřešící povzdech? Promiňte ale debata v tomto směru je o ničem. Norma by měla jasně říct chránič ano nebo ne, pokud norma dává vybrat tak proč kritizovat když si člověk vybere? Ironie ani polopravdy na tom nic nemění.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jan Alin 03.09.2010, 13:11
Norma by měla jasně říct chránič ano nebo ne, pokud norma dává vybrat tak proč kritizovat když si člověk vybere?
Já si myslím, že norma hovoří naprosto jasně a na výběr moc nedává.
Úlevu pro lednici jsem nikde nenašel. Vy ano? Ta národní vyjímka má víc podmínek a lednička se do nich prostě nevejde. Už se to tu probíralo mnohokrát. A poznámka o tom, že za pár let bude lednice stát jinde je na místě.
Jan Alin:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 03.09.2010, 13:56
Úlevu pro lednici jsem nikde nenašel. Vy ano?
Už se to tu probíralo mnohokrát.
Já ano. ČSN 33 2000-4-41 ed.2 čl.411.3.3 Poznámka N, tam je ještě uvedena normální výpočetní technika a chladnička. V ČSN 33 2130 ed.2 čl.5.3.12 je již uvedena výpočetní technika velkého rozsahu a chladící a mrazící zařízení potravin velkého objemu. V dalších vydáních určitě vyjímky a národní doplňky přitvrdí nebo zmizí. Uvádět že nikde není vyjímka pro lednici a nikdy neexistovala je zavádějící, prostě je to vývoj.
Právě proto že se to tu probíralo mnohokrát tak by bylo dobré uvádět informace tak jak jsou a ne tak jak se to hodí. Má to přímou souvislost s to probíranou prestiží řemesla, když budeme podávat neúplné informace záměrně orientované jedním směrem tak prestiž nezískáme, naopak, budeme na úrovni bulváru u kterého se předpokládá už předem že si informace vymýšlí a zkresluje.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana