Proč nemusí být proudový chránič na elektrickou troubu?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Miloslav Dunda 02.09.2010, 23:47
(může vypadnout při bouřce nebo že zateče někde při dešti voda do světla)
Tak teď jste mě dostal :D
A já hlupák jsem si myslel, že ten chránič je tam právě kvůli tomu.
Už to chápu. Chránič se dá jenom tam, kde nikdy nemůže vypadnout (třeba na skříň). Tam, kde by vypadnout mohl, třeba při poruše izolace, tam se nedá, protože by se nám třeba mohly zkazit řízečky v mrazáčku a to by byla škoda veliká!
Nebuďme příliš upjatí, k čemu nějaké normy, selský rozum stačí!
Jaroslav Hasala:
Vzpomínám na jeden případ, kdy po poruše ledničky vestavěné v kuchyňské lince vznikl požár a také dost velká škoda. Na lednici došlo k závadě na kompresoru, ten se přehřál takovým způsobem, že vznikl požár. Lednice byla poměrně drahá, od chvalně známého německého výrobce chladicí techniky, žádná levná napodobenina.
Elektroinstala ce byla poměrně ve slušném stavu, po rekonstrukci cca z r. 1995, zásuvkové okruhy byly provedeny kabely CYKY 2x 2,5 (TN-C), tedy bez chrániče, jističe B16/1.
Paradoxně nejvíce škody asi způsobili hasiči, které zavolali všímaví sousedé. Jednak naprosto zničili vchodové dveře, následně na vcelku malý oheň (víc kouře než ohně) použili snad celou cisternu vody, což při dispozi domu (kuchyň v 2NP) způsobilo další škody. Stalo se to v noci, majitelé domu byli doma, ale spali v jiné části domu (1NP), vzbudili se až v okamžiku, kdy se hasiči dobývali dovnitř.
Byl jsem v domě druhý den po požáru, byla to celkem apokalypsa - 1NP domu zničené vodou, 2NP zničené hlavně kouřem - od určité výšky byla na stěnách, na nábytku, prostě na všem vrstva mastných černých sazí ...
A zrovna toto je případ, kdy by chránič mohl tomuto všemu předejít ...
Jan Alin:
Citace: Jaroslav Hasala 03.09.2010, 08:25
Vzpomínám na jeden případ, kdy po poruše ledničky vestavěné v kuchyňské lince vznikl požár a také dost velká škoda. Na lednici došlo k závadě na kompresoru, ten se přehřál takovým způsobem, že vznikl požár.
Také jsem o podobném případu slyšel, tam šlo údajně o to, že se za lednicí na chladiči a kompresoru usazoval prach který zařízení tepelně izoloval a posléze došlo k přehřátí a vznícení. Nejsem si ovšem jist že by v tomto konkrétním případě chránič reagoval včas. Byla ve vašem případě zjištěna skutečná příčina vznícení a co vlastně hořelo?
IM:
Citace: Jaroslav Hasala 03.09.2010, 08:25
A zrovna toto je případ, kdy by chránič mohl tomuto všemu předejít ...
Tak to bych si dovolil o tom pochybovat...
Petr Doležal:
Citace: Jan Alin 03.09.2010, 09:14
. . . že se za lednicí na chladiči a kompresoru usazoval prach který zařízení tepelně izoloval a posléze došlo k přehřátí a vznícení.
No jo, zanedbaná údržba, která přeroste do havárie.
Předělal jsem instalaci 2xAl na 3xCu s proudovým chráničem. Rozechvěle jsem připojil chladničku Lehel, starou 40 let a chránič držel. Chce to jen 1 až 2x za rok vzít vysavač a "kocoury" na kompresoru a chladiči vysát.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana