Proč nemusí být proudový chránič na elektrickou troubu?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: František Šohajda 02.09.2010, 11:02
Nadstandart je ve většině jako z literatury sci-fi ! >:(
Už jsem viděl rodinný domek postavený developerem (kde bych to nečekal). Hlavní vypínač FI 100mA selektivní + 3x FI 30ma G. Přepěťovka. Docela jsem koukal. Domek žádný přepych, standard 3+1+podkroví.
Jaroslav Hasala:
Provádím poměrně často pravidelné revize spotřebičů, součástí toho je i měření tzv. "unikajících proudů".
Pokud je to možné, provádím měření přednostně tzv. "rozdílovou" metodou - spotřebič se přes měřící přístroj připojí na normální síťové napětí a uvede se do chodu. Měřící přístroj přes rozdílový transformátor měří rozdíl mezi "tím co teče a tam a tím co teče zpět". Funguje to na stejném principu jako proudový chránič.
Z tohoto mám poměrně slušný přehled o obvyklých unikajících proudech jednotlivých spotřebičů.
Tepelné spotřebiče, které se připojují do zásuvek 230V (jako např. el. trouba) na tom ani zdaleka nejsou tak špatně, jak je všeobecně míněno. Dokonce ani starší kousky, jen vyjímečně jsou unikající proudy vyšší než 1 mA.
Jinak řečeno, není žádný zvláštní důvod tyto spotřebiče nepřipojovat přes proudové chrániče.
Miloslav Dunda:
Nechápu to strašení, že pokud není na mražáku nebo lednici chránič, tak bude úraz. Kolik domácností je dnes na chránič ve staré výstavbě? Rovněž tak nejsem příznivec centrálních chráničů, které se montují z cenových důvodů. Minimálně světelné okruhy bych na chránič nedával. Při vypnutí chrániče jedině potom s baterkou do přízemí k rozvaděči. Ale někde v normách je napsáno, že závada na jednom okruhu nemá ovlivňovat další obvody (okruhy). No jak z toho ven? (nechce se mi to hldat, ale někde v normách to je).
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Miloslav Dunda 02.09.2010, 22:13
(nechce se mi to hldat, ale někde v normách to je).
Když se vám to nechce hledat, tak proč reagujete? Nám se to taky nechce hledat, ale přesto hledáme a argumentujeme konkrétním předpisem a článkem.
Řekl bych, že jste laik. Alespoň podle vašeho projevu.
Miloslav Dunda:
Možná jsem pane Svejkovský laik, ale vy jako revizní technik by jste to měl vysypat z rukávu a hlavně to vědět.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana