Bude to argument pro zastánce fotovoltaik výroben?

<< < (2/20) > >>

Jan Franěk:
Tak tomu říkám ekologie za každou cenu.

Na vesnicích často vídám    po zdražení energií    moc barevných čmoudíků. Obávám se, že tentokráte nezmizí jako doposud. Párkrát jsem musel navštívit i souseda, který topil starou obuví. Lidé začnou čistit znova komíny a elektrokotle (a jejich dost) budou odpojené. Prvděpodobně i já znova naplním uhelnu a elektrokotel vypnu. 15 000Kč za rok navíc se mi zdá neúnosné, zvlášť v této krizové době. I přes zdražení uhlí, to bude levnější, než elektrika a to znatelně.
Samozřejmě ještě je ve hře jiný zdroj tepla. Přemýšlím o tepelném čerpadlu. K jeho montáži zbývá jen malý krúček a to i díky dotacím. více informací, jak na dotace na mém webu, nebo pošlete dotaz na mail.

To jsem po propočítání cen, přešel na vytápění elektrokotlem letos v zimě. Vycházelo to jen o málo dráže. Po novém roce to asi vrátím u čezu zpět.

PS: pro mě o důvod více, nemít rád fotovoltaiku za současných podmínek. Nic proti této technologii, ale proti způsobu prosazování ekologie . Je to EKOTEROR, který platíme. Tímto způsobem, byť jsem byl vždy ekolog, se ze mě stává bojovník proti zelenému tažení, různých rádoby ochránců přírody. Hlavně, že jim to nese.

Jaroslav Ratiborský:
Možná že se dočkám lepších zítřků.
http://www.euro.cz/id/7ieiid0x4w/detail.jsp?id=1482

Solární boom dostane červenou
Návrh Národního akčního plánu pro obnovitelné zdroje, který předložil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, vláda odsouhlasila. Reaguje tím na současný rapidní rozvoj některých obnovitelných zdrojů a s ním spojená ekonomická rizika. Návrh je jednou z cest, jak může stát ovlivnit, kolik obnovitelných zdrojů energie se v Česku každoročně postaví. Stát bude mít také větší vliv na dotační podporu, kterou těmto zdrojům garantuje legislativa přijatá v roce 2005.

„V Národním akčním plánu definujeme optimální mix obnovitelných zdrojů pro Českou republiku do roku 2020. Pokud budou tyto hodnoty překročeny, stát omezí nebo úplně zruší finanční podporu konkrétních typů obnovitelných zdrojů,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu.

Kvůli vysokým dotovaným výkupním cenám, které fotovoltaickým elektrárnám zaručuje platná legislativa, hrozí v příštím roce zdražení elektřiny. Každá domácnost i firma totiž na podporu obnovitelných zdrojů přispívají ve svých platbách za elektřinu a jejich příspěvek kvůli solárnímu boomu v příštím roce výrazně vzroste.

„Za tuto finanční katastrofu je odpovědná bývalá vládní koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, která s pomocí KSČM v roce 2005 hlasovala pro zákon o podpoře obnovitelných zdrojů. Celá ODS byla proti a upozorňovala, že podpora obnovitelných zdrojů způsobí zdražení elektřiny,“ připomněl senátor Tomáš Jirsa, který na ekonomická rizika slunečních elektráren dlouhodobě upozorňuje.

„Stávající systém podpory fotovoltaické výroby elektrické energie je nadále neudržitelný. Zásadním způsobem deformuje cenu elektřiny, ale vyvolává i řadu environmentáln ích problémů. Jednu z možných cest vidím v razantní změně zákona o ochraně půdy,“ dodal ministr životního prostředí Pavel Drobil.

halik:
Citace: Jan Franěk  26.08.2010, 00:14

Tak tomu říkám ekologie za každou cenu.

Na vesnicích často vídám    po zdražení energií    moc barevných čmoudíků. Obávám se, že tentokráte nezmizí jako doposud. Párkrát jsem musel navštívit i souseda, který topil starou obuví. Lidé začnou čistit znova komíny a elektrokotle (a jejich dost) budou odpojené. Prvděpodobně i já znova naplním uhelnu a elektrokotel vypnu. 15 000Kč za rok navíc se mi zdá neúnosné, zvlášť v této krizové době. I přes zdražení uhlí, to bude levnější, než elektrika a to znatelně.
Samozřejmě ještě je ve hře jiný zdroj tepla. Přemýšlím o tepelném čerpadlu. K jeho montáži zbývá jen malý krúček a to i díky dotacím. více informací, jak na dotace na mém webu, nebo pošlete dotaz na mail.

To jsem po propočítání cen, přešel na vytápění elektrokotlem letos v zimě. Vycházelo to jen o málo dráže. Po novém roce to asi vrátím u čezu zpět.

PS: pro mě o důvod více, nemít rád fotovoltaiku za současných podmínek. Nic proti této technologii, ale proti způsobu prosazování ekologie . Je to EKOTEROR, který platíme. Tímto způsobem, byť jsem byl vždy ekolog, se ze mě stává bojovník proti zelenému tažení, různých rádoby ochránců přírody. Hlavně, že jim to nese.

Co chcete "vracet"? Buďte rád, že máte přímotopnou sazbu, co jiní by za to dali. Přímotopná sazba D45 se vyplatí proti D02 a D25/D26 prakticky za všech okolností.

Miroslav Minařík:
Citace: halik  26.08.2010, 08:11

Co chcete "vracet"? Buďte rád, že máte přímotopnou sazbu, co jiní by za to dali. Přímotopná sazba D45 se vyplatí proti D02 a D25/D26 prakticky za všech okolností.

V dvousazbě nevidím problém. Pořídit si ji může každý. Ovšem zda se mu vyplatí to je věc jiná. Musí umět počítat.
Ovšem nyní s tou fotovoltaikou jsou všechny předchozí výpočty OUT.
Když jsme pořizovali topení, nikdo neuvažoval s tímto fotovoltaickým poplatkem. Plyn zde není blíž než 300 metrů a tak jsme na pospas fotovoltaice.

Všichni zvýší své ceny, protože budou mít vyšší vstupy a majitelé fotovoltaik mají u mne malus!

halik:
Citace: Miroslav Minařík  26.08.2010, 08:43

V dvousazbě nevidím problém. Pořídit si ji může každý. Ovšem zda se mu vyplatí to je věc jiná. Musí umět počítat.
Ovšem nyní s tou fotovoltaikou jsou všechny předchozí výpočty OUT.
Když jsme pořizovali topení, nikdo neuvažoval s tímto fotovoltaickým poplatkem. Plyn zde není blíž než 300 metrů a tak jsme na pospas fotovoltaice.

Všichni zvýší své ceny, protože budou mít vyšší vstupy a majitelé fotovoltaik mají u mne malus!

Možná se bude platit příspěvek na KVET a OZE nakonec i ze zemního plynu, popř. i z uhlí a tepla. Ty tendence tady jsou.
To by odlehčilo ceně elektřiny a naopak srovnalo poměry vůči ostatním energiím.

Jistým řešením je instalace tepelného čerpadla. Při topném faktoru 3 odvisí obecná nákladovost (pořizovací+provozní náklady) na ceně elektřiny pouze z cca 40%,  ve srovnání s přímotopným ohřevem, kde to je naopak cca 90%.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana