Spustím cirkulárku pomocí motorového spouštěče?

<< < (4/4)

Rudolf Šála:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  23.08.2010, 21:57

Ne, do kantořiny nejdu. Nebojte se.

Nebylo to myšleno tak že by mi to vadilo  ;)

Hugo K.:
to tekseb
Pokud vyloučíme zadřená ložiska,tak nezbude než se poohlédnout v okolí po nějakém motoráři a motor proměřit.Může být např. mezizávitový zkrat .

L. Vaněk:
Citace: tekseb  23.08.2010, 16:30

protože nikdo v okolí nemá hlavní jistič 32A, tak jsem udělal takovou prasárničku a zapojil jsem to za nožovky (32A, vždycky jsem si myslel, že mají být o dva řády vyšší, tedy 40A),  
pojistky to vydržely a motor se rozběhl,

Jestliže se pila rozběhla při připojení za pojistky 32 A a motor běžel bez chvění a nehřál,
pak váš jistič 25 A je pravděpodobně vadný (jaký je to typ jističe - ITM, ITV, J1K50A, B, nebo něco novějšího, bylo by dobré při tom změřit proud ve všech fázích). Motor o jmenovitém proudu 8,7 A může v okamžiku zapnutí odebírat 5 až 8násobek tohoto proudu, to jest  asi 43 až 70 A. Tento proud motor odebírá jen v okamžiku zapnutí, kdy ještě motor stojí. Jakmile se začne rozbíhat, tento záběrový proud klesá. Rychlost poklesu závisí na tom, jak velké je zatížení motoru.
Protože používáte přepínač YD, proud při rozběhu se sníží na 1/3, to jest na 14 až 23 A.
To musí jistič 25 A pohodlně a s rezevou snést.

Citace: Rudolf Šála  23.08.2010, 20:09

Tak moment, jestli se dobře pamatuji tak motorový spouštěč se používá u asynchonních motoru k tlumení proudových nárazu do sítě a úbytkum napětí s tím spojených. Takže žádný jistící prvek ale zařízení sloužící ke klidnému rozběhu motoru větších výkonu. Vy máte zřejmě na mysli polovodičový regulátor napětí?

Doma máme starou cirkulárku s vestavěným 3f. jističem (12-14A, už si tu hodnotu nepamatuji přesně) a žádný spouštěč tam neni. Jen extra jistič s rozpínací cívkou na stop tlačítko 400V.

Jako spouštěč vám stačí ten přepínač Y/D.

Spíš máte nějakou závadu v tom motoru nebo máte hodně zatíženou domácnost.  :-\

To je pravda, ke zmenšení rozběhového proudu a zároveň k zvětšení záběrového momentu u asynchronních kroužkových motorů se používá rotorový souštěč.

Pavel Stránský 111:
Tipoval bych to na špatně zapojený přepínač hvězda trojúhelník. Zkuste to pustit přes normální vypínač!4KW motor se podle mého na 25A rozeběhne v poho napřímo! Jinak motorový spouštěč pokud ho máte použijte jako ochranu.Pohlíd á vám motor před spálením pokud je správně nastaven na štítkový proud motoru!Jinak měřit kontrolovat! hlavní jistič,proud ve fázích atd.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana