Jste také názoru, že střídač u FE je její nejcitlivější místo?

(1/4) > >>

Tým Elektrika:
Fotovoltaické střídače
Pokud jde o oblast fotovoltaickýc h aplikací, často se zmiňuje FV střídač. Co to vlastně je za zařízení, k čemu slouží a jaké jsou jeho možnosti? Do jaké míry ovlivňuje výkon FV elektrárny? Je nejdůležitější m faktorem střídače jeho účinnost?
http://elektrika.cz/data/clanky/fotovoltaicke-stridace

Jste také názoru, že střídač u FE je její nejcitlivější místo?

Miroslav Minařík:
Prý jsou nejcitlivějším místem pro svou možnou poruchovost. Cena prý není nezanedbatelná a v případě opravy to citelně zasahuje rozpočet provozu fotovoltaiky.
Kdo má dlouhodobou zkušenost se střídači, že by to potvrdil/vyvrátil?

Jirka Š. Svejkovský:
Posuzovat životnost střídačů ještě moc nejde. Jsou tu pár let a při plánované životnosti >20 let jsme teprve na začátku.

Ze zkušenoti vím, že výrobci střídačů věnují kvalitě značnou pozornost. Nejsou například používány elektrolytické kondenzátory, desky jsou zality ochranným lakem. Nabízí výrazně delší záruku i možnost dokoupení další záruky.

Proto je cena střídače taková, jaká je. U FVE není důležitá pořizovací cena, ale doba, za kterou se tato částka vrátí a kolik peněz v konečném účtování vydělá. Použití levnějších komponent tak paradoxně může vést k prodělku. Nesouvisí to pouze s kvalitou použitých komponent, ale i s kvalitou návrhu celého systému.

Miroslav Minařík:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  20.08.2010, 08:35

... U FVE není důležitá pořizovací cena, ale doba, za kterou se tato částka vrátí a kolik peněz v konečném účtování vydělá. Použití levnějších komponent tak paradoxně může vést k prodělku. Nesouvisí to pouze s kvalitou použitých komponent, ale i s kvalitou návrhu celého systému.

Právě proto někteří jazykové uvádí, že nízké pořizovací ceny mohou mít zásadní vliv na životnost a tak na nečekané servisní zásahy v rámci údržby. Pak se plánované výpočty zisku FVE zásadně mění a v celkovém součtu nákladů vyrábíte dráž, než byste nakoupili.
Velkou roli v tom hraje právě skutečnost, že zkušenosti nikdo nemá. Až je bude mít může být pozdě pro něj a mnoho jiných s téže značkou.
Z tohoto pohledu je to jak "kupovat zajíce v pytli".

Nebo existuje nějaká jistota, z které lze vyjít jako z pevného bodu?

Lubomír Jindra:
Není to úplně k věci, ale když je řeč o těch elektrolytech. ..

Kdysi jsem zakoupil základní desku PC, byla to značka EPOX, skvělá cena, výborný výkon, ve všech testech drtil konkurenci...
Po cca 2 letech ale počítač jakoby ztrácel dech, stal se nestabilní, prostě už to nebylo ono. Potíž byla v tom, že to byl tak pozvolný přechod, že jsem si zhoršení parametrů ani pořádně nevšiml. Typicky to pak člověk svádí na Windows, nové viry atp.

Pak jsem si ale jednou všiml že skoro všechny kondezátory na desce jsou vyboulené! Defakto ze zvědavosti jsem za pár kaček koupil nové kondíky (dávají se tam speciální pro vysoké frekvence) a jůůva! Počítač frčel jako za mlada (byl v něm tuším AMD Barton 2500),  ještě jsem ho dobře prodal a protože se už kupující neozval asi s ním neměl problém.

Tím chci říct, že je skutečně veliký rozdíl v kvalitě elektronických součástek a při dlouhodobých investicích je určitě třeba dobře vybírat a nešetřit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana