Je možné provést rozdělení PEN až domovním rozvaděči?

<< < (3/4) > >>

Marek Lukavský:
Po rekonstrukci přívodu mi z ER rozvaděče jde již 5ti žilový kabel, kdy je na svorce v ER rozvaděči připojen jak sv. modrý tak zž vodič (viz. obrázek),  ale tento bod není uzemněn.
Já se chtěl konkrétně zeptat, zda mohu provést uzemnění zž. vodiče až v domovním rozvaděči, který je od ER vzdálen cca 6m?

Jirka Š. Svejkovský:
Jste si jistý, že není provedeno uzemnění vodiče PEN v pojistkové skříni před elektroměrem?
V bytové rozvodnici samozřejmě připojit PE na HOP můžete také (nikoliv N).

Marek Lukavský:
Vedení je v naší ulici nadzemní, na mém domě je "nástřešák",  z něj ČEZ provedl nový svod a vyměnil i HDS, která je umístěna v místě, kde je "nástřešák" ukotven do zdi (cca 6m nad zemí). Tady neměli PEN jak uzemnit a v blízkém okolí není žádný sloup, který by mohl být uzemněn, všichni mají "nástřešáky". Z HDS mi jde do ER 4-vodič, z ER pokračuje 5-ti vodič, jak je vidět z fotky. Dům nemá HOP ani hromosvod a nikdy jej neměl. Já jej ale chci dodatečně zbudovat a vytvořit uzemňovací bod. Dispozičně by mi ovšem spíše vyhovovalo napojení na uzěmnění až v místě domovního rozvaděče.

Rudolf Šála:
Tak si v tom rozvaděči udělejte hlavní ochranné pospojení (HOP) na svorkovnici PEN (voda, plyn, topení a vývod ze svodu hromosvodu). Pokud tam máte víc rozvodnic ak si do nich taky dejte vývod z této HOPky. To vše odpovídajícím pruřezem CY vodiče. A máte i to uzemění :)

Marek Lukavský:
Citace: Rudolf Šála  17.08.2010, 20:58

Tak si v tom rozvaděči udělejte hlavní ochranné pospojení (HOP) na svorkovnici PEN (voda, plyn, topení a vývod ze svodu hromosvodu). Pokud tam máte víc rozvodnic ak si do nich taky dejte vývod z této HOPky. To vše odpovídajícím pruřezem CY vodiče. A máte i to uzemění :)

Můj dotaz zněl, pokud je má aktuální situace taková, jako je na přiloženém obrázku (neexistence uzemnění) a chci dodatečně uzemnění u svého domu zřídit, kde, tedy ve kterém místě, mohu uzemnit, tedy spojit zž vodič s vývodem zemnící soustavy? Samozřejmě provizorní rozvaděč bude ve finále nahrazen domovním rozvaděčem s více vývody, ideálně i svodiči přepětí a jak už jsem psal, dispozičně by se mi více hodilo dotáhnout FeZn pásek ze zemnících tyčí do domovního rozvaděče, kde ale už je samostatný N a PE. Dotáhnout zemnění až do ER rozvaděče, kde se mi dělí PEN na PE a N by bylo dispozičně více problemtické (i když, jak mi psal p. Horský, nelze v mém případě svorkovnici v ER rozvaděči považovat za bod rozdělení?).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana