Co má dělat investor, když nemůže sehnat projektanta?
Miroslav Minařík:
Citace: Rudolf Slezak 27.07.2010, 21:07
Sehnat projektanta elektro není zas tak těžké.Dobří projektanti se ani moc nezabývají RD,nebo byty.Ten tak akokorát řekne ať si to vyprojektuji a nakreslím,protože většinou RD do 25A jsou standarty.Poté udělá kontrolu a podepíše se.
Když to zadám mladému,tak to dopadne stejně ,protože zase nemá praxi.
1, Nebylo by lepší kdyby projekty např. u RD do 25A mohl dělat elektrikář s praxí
2,Možná by bylo i kvalitních projektantů,kdy by u zk.vyhl.50 byl dodržován ods.1 par.10vyhl.50(pokud ještě platí)
3,Živnost projektování by byla vázána na odbornost s praxí ,alespoň montážní
Nejlepší je vždy v projektu , , pospojování bude provedeno dle ČSN,,
Tady bych řekl, že jste klepl na hlavičku!
Ty projekty, po kterých se stále volá jsou něco jako zjednodušený daňový doklad. Resp. představte si, že na projed jedné jízdenky dostanete fakturu. Tedy, pokud by měl elektrikář dodavatel takovou schopnost, pak by to byla patrně značka ideal.
Avšak situace je taková, že elektrikář OSVČ má dost starostí s menedžentem vlastní živnosti. Plave v účetnictví, v obchodních dovednostech, v návalu změn v předpisech a ještě zvládne kreslit ...
To nevidím reálně. Asi by to chtělo myšlenku!
Jan Alin:
Citace: Miroslav Minařík 26.07.2010, 21:21
Pánové stále zde posíláme lidi k projektantům, ale oni jaksi nejsou.
To jsem naznačoval už dávno, zvlášť v oblasti ochrany před blesky je situace komická.
Jan Franěk:
Citace: Miroslav Minařík 27.07.2010, 21:33
Avšak situace je taková, že elektrikář OSVČ má dost starostí s menedžentem vlastní živnosti. Plave v účetnictví, v obchodních dovednostech, v návalu změn v předpisech a ještě zvládne kreslit ...
To nevidím reálně. Asi by to chtělo myšlenku!
Možná kdyby nebyla projektová dokumentace neprávem tolik podceňovaná a investoři by byli ochotni zaplatit za tuto práci, tak by i ten živnostník někdy rád poseděl doma u PC a nějaký projekt připravil. Prozatím není dostatečně oceněn ten čas nad klávesnicí a živnostník jde raději tahat kabely na stavbu, aby uživil hypotéku a rodinu.
Investor má jistě mnoho možností k výběru projektanta. Problém ale bývá v tom, že vše nechává na poslední chvíly a pak se diví, když po jeho požadavku projektu za dva dny a zaplacení minima odměny, ho většina pošle o dveře dále. Nedostatečná připravenost provází v poslední době snad už každou stavbu. Domluva mezi profesemi není možná, protože mají všichni málo informací a investor, který dodává ty informace, pak jen kroutí hlavou nad fakturou za vícepráce. Ale za hodně z nich si může vlastně sám. Často právě projekt je hlavní ochranou před dodatečnými fakturami. Proto je práce s projektem podle mého o mnoho levnější.
Proto i já beru stesky o nedostatku projektantů spíše jako výmluvu. Tedy né že by se s nima dalo dláždit, ale jistě se nějaký nechá sehnat, pokud se věnuje investor stavbě v dostatečném předstihu.
raj:
Citace
...Možná kdyby nebyla projektová dokumentace neprávem tolik podceňovaná a investoři by byli ...
Kdyby, možná, by byli ... To je přesně to, co mne startuje ze židle. Nic konkrétního, co jsme schopni ovlivnit, jen pusté dohady a plky. Mirek psal, že by to chtělo myšlenku: O čem je (základní) dům ? Světla, zásuvky, chránič pro koupelnu... Stále dokola ... Což takhle projekt nekreslit ale generovat ? Mít SW či nadstavbu k něčemu, co by pomocí menu základní "makra" umělo do jednopóláku převést. Hotovo dřív, než dopíši tento příspěvek. Ten SW by nijak složitý nebyl. Když jsem ještě před 10ti lety projektoval, tak jsem něco podobného měl. Cvak, a motorový vývod spolu s jištěním, stykačem, svorkovnicí i motorem byl hotov. Reverzační pohon byl v menu o pozici níže ...
Citace
Ale jak tuto myšlenku oznámíš tak velkému fóru?
Prostě to napíšu do pravidel diskusí a mažu ...
Miroslav Minařík:
Citace: Jan Franěk 27.07.2010, 21:57
Proto i já beru stesky o nedostatku projektantů spíše jako výmluvu. Tedy né že by se s nima dalo dláždit, ale jistě se nějaký nechá sehnat, pokud se věnuje investor stavbě v dostatečném předstihu.
Nemusíš mi věřit, klidně si mysli, že lžu, ale já si za tím stojím. A pokud to bude potřeba tak to i natočím kamerou!
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana