Mohu mít v budově 110V navic k 230V?
Jirka Š. Svejkovský:
Normy v ČR povolují pouze takové součásti instalace, které jsou označeny značkou shody CE nebo CCZ. To zásuvky z USA určitě nebudou.
Připojovat "permanentní" instalaci přes zásuvku, abyste z toho udělal spotřebič mi přijde docela úsměvné. Bude to stále pevná instalace.
Samozřejmě, rozvod 110VAC je možný při splnění podmínek norem řady ČSN 332000. Musí být především provedena ochrana před nebezpečným dotykem. Nezapomeňte, že při stejném výkonu potřebujete proti 230VAC dvojnásobný proud, s tím se odvíjí i dimenze průřezu přívodních vodičů.
Pokud máte obavy z revize před kolaudací, domluvte se s revizákem na dalším postupu.
Jediný důvod, který bych přijal, je že byt budete pronajímat lidem z USA. Jinak nechápu, v čem vidíte úsporu nebo smysl.
Ruda Blazek:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 07.07.2010, 07:04
Připojovat "permanentní" instalaci přes zásuvku, abyste z toho udělal spotřebič mi přijde docela úsměvné. Bude to stále pevná instalace.
Technicky jiste usmevne, ci spise blbost, ale z legalniho hlediska to muze byt reseni...
Citace: Jirka Š. Svejkovský 07.07.2010, 07:04
Jediný důvod, který bych přijal, je že byt budete pronajímat lidem z USA. Jinak nechápu, v čem vidíte úsporu nebo smysl.
To je sice jedna moznost, ale pravda je takova, ze manzelka je cizinka a zijeme stridave na ruznych kontinentech. Z technickeho hlediska se mi zavedeni 110V zda jako malickost, prestoze spousta lidi se tvari, jak nemozna pitomost to je ...
Jinak diky za rady, Vase odpoved byla velmi uzitecna, spojim se s nejakym revizakem.
Miloslav Dunda:
Pán má zřejmě nějaké spotřebiče z US. Nicméně se domnívám, že by to možné bylo pokud by oba systémy byly od sebe odděleny a opatřeny nezáměnnými typy zásuvek.
Martin Novák:
Myslim, ze s tim by problem byt nemel, staci se podivat na zasuvky uzivane v USA
http://zasuvky.hw.cz/index.php?kod_zeme=US
Trafo je v podstate taky trivialita, spis bych se u nekterych spotrebicu obaval dusledku nizsi frekvence site (treba radiobudik s hodinami rizenymi frekvenci site ;) nebo trafa a motory).
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana