Jaký je rozdíl mezi synchronním a asynchronním generátorem u elektrocentrály?

(1/3) > >>

michal.bunat:
Jaký je  rozdíl mezi elektrocentrál ou se synchronním a s asynchronním generátorem?

Jedná se mi hlavně o to, zda-li je nějaký rozdíl pro použití těchto strojů (použitelnost pro el.nářadí, ...)

#106#

Rudolf Šála:
Rozdíl v tom je veliký.

Synchronní stroje:

Počet otáček je stejný jako rychlost Točivého Magnetického Pole - tedy synchronní.
Rotor- Stejnosměrné vinutí. U hydroalternáto ru jsou vyniklé póly (pomalotočivý stroj),  turboalternáto r má hladký rotor (rychlotočivý stroj)
Stator- Třífázové vinutí prostorově posunuté o 120°

Synchronní alternátor musí mít mechanickou energii na hřídeli a DC napájení rotoru ke vzniku 3L. Tyto alternátory se užívají ve většině elektráren.

Asynchronní stroje:

Počet otáček je menší než rychlost TMP. Toto zpoždění vyjadřuje - zklus v procentech (max. 10%,  pokud se dobře pamatuji),  proto je asynchronní.
Rotor- klecové vinutí s měděnými (popř. hliníkovými nebo mosaznými) tyčemi a magnetický obvod z elektrotechnic kých plechu (s kotovou na krátko); u kroužkového máme kromě svazku rotorových plechů i sběrné kroužky, v drážkách pechu je uloženo 3L vinutí zapojené většinou do Y, na kroužky je připojeno vinutí rotoru na které se většinou připojuje spouštěč.
Stator- stejný jako synchronní.

Asynchronní alternátor potřebuje větší otáčky než synchronní k dosáhnutí požadované frekvence.

Nejmenoval jsem tu např. synchronní krokový motor (pernamentní magnety na rotoru) a asynchronní jednofázový motor.

Rozdíl je v tom že synchroní motor je účinější ale potřebuje vlastí zdroj DC kdežto asynchronní se musí točit víc aby dosáhl stejné frekvence. Na funkci to nemá vliv.  ;)

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Rudolf Šála  01.07.2010, 21:08

Asynchronní alternátor potřebuje větší otáčky než synchronní k dosáhnutí požadované frekvence.

Dva nesmysly v jedné větě. Gratuluji!

Citace: michal.bunat  01.07.2010, 08:16

Jaký je  rozdíl mezi elektrocentrál ou se synchronním a s asynchronním generátorem?
Jedná se mi hlavně o to, zda-li je nějaký rozdíl pro použití těchto strojů (použitelnost pro el.nářadí, ...)

Pro ostrovní provoz generátoru (bez propojení s distribuční sítí) potřebujete vždy synchronní otáčky, bez ohledu na to, jak je zajištěno řízení otáček stroje. Co je uvnitř možná naznačí tato diskuse: http://diskuse.elektrika.cz/index.php?topic=1437.0

raj:
Citace

Pro ostrovní provoz generátoru (bez propojení s distribuční sítí) potřebujete vždy synchronní otáčky
A co skluz ?
... a navíc je třeba dodat jalovinu kvůli magnetizaci. Normálně si to asynchronní stroj bere ze sítě, u ostrovního provozu je třeba kondenzátorová baterie. Kolem toho bylo už tolik napsáno, že pokračovat je ztráta času.

Rudolf Šála:
Jirka Š. Svejkovský :

Jen né gratulaci a nechtěný aplaus  :( Mohl byste mě uvést na pravou rovinu?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana