V čem je výhoda či nevýhoda soustavy TN-S ?
Jirka Š. Svejkovský:
1/R = 1/0,4 + 1/10
R = 0,38Ohm
Zlepšení úbytku o 5%, vzhledem k Uf je to 11,5V
Lubomír Jindra:
Citace: Fuk Tomáš 10.06.2010, 22:33
To: Jindra
Nechme si den na rozmyšlenou a na ještě jedno přečtení argumentů toho druhého. Nemá smysl je dokola opakovat.
Utíkáte z diskuse? ??
Otázka byla položena a nikde jste na ni neodpověděl:
Ptal jsem se vás, proč se snažit o snižování impedance vodiče N?
- dle ČSN je dimenzovaný na přenášení činného výkonu
- dle ČSN je dimenzovaný na přenášení jalového výkonu, podle charakteru zátěže
- dle ČSN je dimenzovaný na přenášení vyšších harmonických.. .
- na ochranu před NDN snížení impedance N nemá vliv
Proč? Má být přizemnění vodiče N fušerská záplata na špatně dimenzované vedení?
Fuk Tomáš:
Citace: Lubomír Jindra 10.06.2010, 23:29
Utíkáte z diskuse? ?
Otázka byla položena a nikde jste na ni neodpověděl.
Odpověděl, dříve než byla položena. Takže si znovu přečtěte, co jsem psal, a nepodsouvejte mi nesmysly.
Jiří Šmíd:
Citace: dolacko 10.06.2010, 21:58
Treba si uvedomiť aký významný je tento vplyv. Aké sú v praxi reálne impedancie vedení, a aké sú hodnoty zemných odporov zemničov? Stačí si to porovnať. O koľko sa nám napr. znížia straty resp. úbytok na PEN vodiči vedenia s impedanciou 0,4Ω keď ho prizemníme zemničom s impedanciou 5Ω alebo až 10Ω?
Domnívám se že kromě všech možných provozních důvodů to má ještě smysl bezečnostní. Vodič PEN, nebo PE by měl mít proti zemi nulové napětí.
Lubomír Jindra:
Pokud myslíte tohle:
Citace: Fuk Tomáš 10.06.2010, 08:12
5)Nejednalo by se o čerpání energie ze Země (za to by byla Nobelova cena), ale o snížení energetických ztrát ve vedení.
Omlouvám se gramatická chyba: místo "zemně" jsem napsal "země", ale nenapsal jsem "Země" ;D
K čemu by takové snižování ztrát ve vedení snižováním impedance N jeho přizemněním bylo dobré?
Snížením impedance N budou spotřebiče odebírat (většinou při stejné službě, kromě topení) větší proud, takže výsledkem bude že více zaplatím za elektrickou energii.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana