V čem je výhoda či nevýhoda soustavy TN-S ?

<< < (10/17) > >>

Lubomír Jindra:
Citace: Fuk Tomáš  10.06.2010, 17:48

Zejména při nesymetrické zátěži nebo při vysokém podílu 3. a násobné harmonické. Za určitých okolností může být ekonomicky výhodnější snížit impedanci přizemněním, než posílením průřezu.

Jedna věc jsou tvrdá kritéria - vodič N musí být dimenzován tak, aby přenesl potřebný výkon.
OK, to nikdo nezpochybňuje.

Opravdu?  o:-)

Například, že přizemněním vodiče N (za splnění několika dalších podmínek) se sníží nebezpečí odpravení jednofázových spotřebičů při poruše vodiče N.

Opravdu?  o:-) Když dojde k poruše N a spotřebiče pojedou jen přes uzemění, jen velmi těžko bude napětí v toleranci a i nižší napětí může u některých spotřebičů způsobit přetížení. Dále - napájecí síť bude v poruše (přerušený N) a nikdo si toho stejně nevšimne, dokud...
Navíc - jak už bylo řečeno - jakýmkoli přizemněním vodiče N ztratíte možnost použít proudový chránič. Co přizemnit N před chráničem? Co přizemnit PEN v místě rozdělení PE a N? To bude ono.  :)

Stačí vám tyto dva důvody, abyste změnil názor, že nikdy nemůže vzniknout potřeba?

Ne  :)

Jirka Š. Svejkovský:
Třetí ani jiná harmonická s průřezem ani uzemněním nemá co dělat. Problém nastává s frekvencemi, nazývanými mikrovlny a vyššími, tam uzemnění příliš vliv nemá.

Pane Tomáši Fuku, zatím s vámi nesouhlasím. Při vašem vzdělání stále hledám chybu u mě, zřejmě nechápu princip vašeho výkladu.

Fuk Tomáš:
Citace: Lubomír Jindra  10.06.2010, 18:39

Když dojde k poruše N a spotřebiče pojedou jen přes uzemnění, jen velmi těžko bude napětí v toleranci a i nižší napětí může u některých spotřebičů způsobit přetížení. Dále - napájecí síť bude v poruše (přerušený N) a nikdo si toho stejně nevšimne, dokud...

Vždyť si sám sobě odporujete. Současně budou spotřebiče odcházet přepětím, a nikdo si přitom ničeho nevšimne. Dovedu si ostatně představit i průběžné hlídání toho poruchového stavu, aby si někdo něčeho všiml. A psal jsem cosi o snížení nebezpečí poruchy spotřebičů, ne o stoprocentní ochraně před přepětím.

Na Vaše dvě otázky "opravdu?" tedy odpovídám dvakrát "ano, opravdu".

Fuk Tomáš:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  10.06.2010, 19:03

Pane Tomáši Fuku, zatím s vámi nesouhlasím. Při vašem vzdělání stále hledám chybu u mě, zřejmě nechápu princip vašeho výkladu.

Zkusím to tedy říci v kostce.
Napadají mě minimálně dva parametry sítě TNS, které by bylo možno přizemňováním N zlepšit.
Spolehlivost vodiče N a impedanci vodiče N.

Proto se pídím po tom, zda to některá norma výslovně zakazuje, a jaké podmínky by při tom bylo třeba dodržet.

Citace: Jirka Š. Svejkovský  10.06.2010, 19:03

Třetí ani jiná harmonická s průřezem ... nemá co dělat.

Má, a v extrémním případě může vést i k požadavku dimenzovat N silněji než L.

Jaroslav Hasala:
Jsem spíše praktik, než teoretik. Jak jsem psal už dříve, jednou jsem byl nucen řešit situaci, kdy v přívodu TN-S pro administrativn í budovu (počítače, elektronické předřadníky) byl N vodič přetížený, tekl v něm vyšší proud než ve fázových vodičích (což je v "normální" 3F soustavě nemožné),  ohřívalo to přívodní kabel takovým způsobem, že hrozilo jeho poškození. Vyřešilo se to až "vyrobením" TN-C, prakticky tedy propojením původního N a PE. Částečně tomu pomohl i vodič od HOP.
Vzniklý stav není jistě ideální, nicméně nastalá situace se tímto vyřešila. Další variantou byla výměna přívodního kabelu, což investor striktně odmítl (kabel částečně pod omítkou v používané budově, reprezentativn í prostory, část v zemi pod komunikacemi a chodníky).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana