Jak se řeší fázování střídačů FVE na siť?
Lukáš Rotrekl:
Řešíme teď s kolegou RD, kde by chtěl v případě výpadku využívat majitel FVE v ostrovním provozu při výpadcích DS. FVE má fungovat v režimu zelený bonus a při výpadcích jet jen do domu.
Řešíme několik variant jak toto provést, ale to není předmětem ale není to až tak úplně předmětem dotazu.
Jedna z zpracovávaných variant je: při výpadku DS odstavit přívod do domu, odstavit veškeré obvody které nechceme zálohovat a přes UPS typu on-line s dostatečným "battery packem" zálohovat některé obvody RD.
FVE by v tomto režimu měla dobíjet baterky UPS. I když zatím taky nemáme ověřeno že to bude fungovat.... :)
Zajímalo by mě, jak se bude chovat střídač v případě připojení na síť po obnovení dodávky? Je třeba provádět nafázování na síť nebo je nutno provést nějaké opatření, jako třeba střídač vypnout před připojením napájení?
#105#
Petr Mužík:
Nevím z jaké oblasti jste, ale z největší pravděpodobnos tí vám bude tzv. Ostrovní provoz zakázán Vaším distributorem v připojovacách podmínkách (několik revizí jsem dělal, a zatím jsem se z opakem nesetkal). Budete také potřebovat potvrzení od RT, že tomu tak opravdu je.
Jinak stav napětí a frekvence je hlídáno před střídačem napěťovou a frekvenční ochranou, která spíná a rozpíná tzv. bod rozpadu, který je realizován stykačem - a ten právě musí odpadnout i při výpadku napětí v distribuční siti - samotné nafázování si určitě už provede sám střídač... ;)
příklad napěťovo frekvenční ochrany:
Jakub Drbohlav:
Pokud použijete UPSku, tak ta se samozřejmě sfázovává sama bez nutnosti zásahu uživatele.
Dobíjení baterek z FVE lze, už jsem to řešil, pokud máte zájem, napište mi soukr. zprávu nebo email.
Jirka Š. Svejkovský:
V 99,99% ostrovní režim není povolen. Střídač toho ani není schopen, je řízen frekvencí sítě, takže v případě výpadku se sám odpojí.
Josef Pentoda:
Problém bych řešil úplně jinak. Je nesmyslné přerušovat string, nebo použít panely pouze k nabíjení akumulátorů. Ostrovní systém nebude povolen. O měničích bylo vše napsáno. Maximální pozornost je třeba věnovat akumulátorům.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana