Může být hlavní jistič menší než jeden z bytových jističů ?

(1/4) > >>

David Soukup:
Bydlím v panelovém bytě. 10 let jsem si myslel, že hlavní jistič na chodbě má hodnotu 20 A. Tak to na všech dokladech ( faktury, smlouvy ) uváděl dodavatel elektřiny. Nyní při výměně elektroměru zjistil, že má hlavní jistič hodnotu pouze 15 A a poslal mně novou smlouvu.
Uvnitř bytu mám tyto jističe (opsáno z revizní zprávy při instalaci samostatného jističe IJV 16 A ) :

1) IJV 6 A AYY 2,5 ( na světla )
2) IJV 10 A AYY 4 ( na zásuvky, včetně pračky, mikrovlnky, kávovaru, televize, počítače apod. )
3) IJV 16 A CYKY 1,5 ( samostatný jistič na zásuvku elektrické trouby )

Pračku mám 7 roků starou a je na 10 A, lednička taky na 10 A. U mikrovlnky nevím. Vyhodí to jistič tak 2 x do roka, ale to už musí být opravdu zaplé hodně spotřebičů najednou.

Mohu to tak nechat? Co by se případně mohlo stát?

#105#

Štefan Beláň:
TO: Soukup

Pokud máte ve smlouvě hodnotu jističe 20A, tak si nechte starý jistič 15A vyměnit za nový 20A. Máte to bez poplatku za "Ampéry". Jinak Vám dodavatel zlegalizuje 15A a budoucí navýšení budete muset zaplatit. :'(

Při výměně jističe si nechte zkontrolovat odběrné místo, přívod do bytu a vše upravit podle platných předpisů. :)

David Soukup:
No tak to jsem asi zaváhal. Už jsem jim novou smlouvu s opraveným jističem podepsal a odeslal. No ale stejně si myslím, že by to nebylo tak jednoduché trvat na na tom jističi, který byl v původní smlouvě. Určitě by tvrdili, že to byla v minulosti administrativn í chyba. Se zákazníkem se jedná s pozice monopolu, ikdyž vím, že dnes už nějaké alternativy existují. Ale co jsem slyšel, tak mezi nimi není žádný podstatný rozdíl.

Kamil Novák:
Citace: David Soukup  26.05.2010, 22:10

No tak to jsem asi zaváhal. Už jsem jim novou smlouvu s opraveným jističem podepsal a odeslal. No ale stejně si myslím, že by to nebylo tak jednoduché trvat na na tom jističi, který byl v původní smlouvě. Určitě by tvrdili, že to byla v minulosti administrativn í chyba. Se zákazníkem se jedná s pozice monopolu, ikdyž vím, že dnes už nějaké alternativy existují. Ale co jsem slyšel, tak mezi nimi není žádný podstatný rozdíl.

Vzhledem k tomu, že jste celá léta platil za něco, co jste nedostával, tak doporučení kol. Beláně určitě stojí za to.
I u dodavatelú el. energie platí "Co je psáno, to je dáno".  (norm)

Fuk Tomáš:
Citace: David Soukup  26.05.2010, 22:10

No tak to jsem asi zaváhal. Už jsem jim novou smlouvu s opraveným jističem podepsal a odeslal. No ale stejně si myslím, že by to nebylo tak jednoduché trvat na na tom jističi, který byl v původní smlouvě.

To jste zaváhal - pokud byste v budoucnu chtěl navýšit na těch 20 A, tak po vás za to budou chtít 1.000,- Kč. Chybami se člověk učí.

Citace: Kamil Novák  26.05.2010, 23:07

Vzhledem k tomu, že jste celá léta platil za něco, co jste nedostával...

Ba ne, neplatil. Měsíční paušál je stejný až do velikosti jističe 1x25 A resp. 3x10 A.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana