Jak postupovat při výrobě rozvaděčů?

<< < (16/37) > >>

František Šohajda:
Některé rozvaděče /plastové/ skříně mají štítky v balení ale nevypsané....u ž se mi stalo ,že jej elektrikář vypsal a nalepil....
Pak tvrdil že rozvaděč štítek má... (zle)

Radim Strycharski:
Ale proč ne, když je výrobce identifikovaný a jednoznačně dohledatelný  ;) Vy přece nezkoumáte úroveň jeho kvalifikace ani průběh kusových a typových zkoušek.

Kamil Novák:
Citace: Radim Strycharski  14.05.2010, 09:11

Buď si sám svými silami ověří, že výrobek je bezpečný ....
To přeci není vůbec možné. Jak by to provedl, na základě čeho (bez dokumentace nelze) a hlavně proč?  (eek)

... Nebo toto ověření neprovede, protože na to nemá prostředky ani možnosti
Samozřejmě - viz výše.

A smyslem revize je ověřit, že instalace je složena jen z bezpečných výrobků ....
:o Prozradíte jak se to prakticky dělá?

Jednou jsem dělal minirevizi na nový přívod k pračce. Jednalo se o zásuvku nápadně připomínající ABB. Při bližším zkoumání jsem ale nenašel nikde jediný údaj, ani jsem k tomu nesehnal žádné prohlášení. Absolutně nevím, jestli ta zásuvka byla vyrobena z plastu nebo z tvrzené žvejkačky a jaký proud vlastně měla snést. Revizi jsem tenkrát napsal, ale určitě jsem postupoval špatně. Dneska bych to už neudělal.
Hezký příklad.
Vzpomenete si, jak jste to tenkrát napsal?

Martin Mlkar:
Citace: Jan Franěk  13.05.2010, 22:28

A co by jste proboha chtěl pořád řešit? Revize se na něj nedělá, protože je to dodaný výrobek. Pokud ale nemá náležitosti, které vyžaduje norma, pro výchozí i pravidelné revize, tak to napište do závad, ať to řeší ten, koho se to týká. Proč VY kdo vám to zaplatí? nikdo. Peníze schrábnul někdo jiný, tak ať to předá v pořádku. Nepočítal se štítkem, ať ho to stojí nějakej peníz z jeho zisku. Je to jeho boj a vy ho nebojujte za něj.

Kolegové se s tím občas setkají není štítek je již dávno po záruce a co s tím? Jakým způsobem tento štítek získat a co je konkrétně vše potřeba udělat za zkoušky aby rozvaděč vůbec štítek získal?

Radim Strycharski:
Citace: Kamil Novák  14.05.2010, 09:43

To přeci není vůbec možné.

Proč by to nebylo v jistých případech, kdy např. není potřeba typová zkouška, možné? V principu je jedno, kdo to bude dělat, hlavně aby to někdo udělal.

a hlavně proč?  (eek)

Protože by třeba chtěl. Protože musí mít jistotu (když chce napsat revzi bez závad),  že výrobek je bezpečný.
Nikdo mu to nemůže nařídit, ale ani zakázat. Zakázat by mu to mohla snad jen nedostatečná znalost technologie, nedostatečné přístrojové vybavení apod.

Hezký příklad.
Vzpomenete si, jak jste to tenkrát napsal?

Vzpomenout si mohu těžko, ale zalistoval jsem  v archivu. :) Tam jsem zjistil, že jsem vyspecifikoval všechno  kromě typu zásuvky.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana