Jak postupovat při výrobě rozvaděčů?

<< < (15/37) > >>

Radim Strycharski:
Jednoznačnou odpověď zde nenajdete. Pro jednoho je instalace s rozvaděčem bez štítku bezpečná, pro druhého není. Není v tom žádná věda. Dovedu si představit praktické provozování živnosti jako poctivý výrobce rozvaděčů osazující štítky. Nedovedu si však představit prosperujícího revizního technika vytrvale vyžadujícího štítky úplně u každé revize s tím, že jinak napíše "není schopno".

V tomto vlákně máte např. i vyjádření Ing. Kříže, všeobecně uznávané autority.

http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,15397.0.html

IM:
Citace: Martin Mlkar  13.05.2010, 21:06

Já jsem si přečetl všechny odpovědi dokonce několikrát. A z toho co jsem si přečetl jsem usoudil, že rozvaděč je výrobek a revize se na něj nevztahuje.

Tak bych to asi neformuloval.  Elektroinstala ce je složena z mnoha výrobků a účelem revize je posoudit tento vytvořený celek, nikoli jednotlivé výrobky.

František Šohajda:
Citace

Dovedu si představit praktické provozování živnosti jako poctivý výrobce rozvaděčů osazující štítky. Nedovedu si však představit prosperujícího revizního technika vytrvale vyžadujícího štítky úplně u každé revize s tím, že jinak napíše "není schopno".
(jednicka) (jednicka)
To je to pravé jádro věci...!Ono ten revizák by už nemusel děl zkoušky, protože by neměl práci, kterou by  převzal s velkou radostí jeho kolega RT ,  možná by se o jeho zakázku pohádali další dva  jeho kolegové.... ;D
Setkal se s tím každý z nás!Kolikrát dělám revize a podle výchozí RZ tam ten revizák vůbec nebyl, protože je všechno jinak..! (zle)

Kamil Novák:
Citace: Radim Strycharski  13.05.2010, 22:48

Nedovedu si však představit prosperujícího revizního technika vytrvale vyžadujícího štítky úplně u každé revize s tím, že jinak napíše "není schopno".  

Myslím, že takto problém nestojí. (no)
Osobně chybějící štítky píšu vždy, bez ohledu jedná-li se o výchozí nebo opakovanou revizi.
Že z této závady nevyvozuji závěr "není schopno..." není z žádné obavy o prosperitu, ale protože absenci štítku samu o sobě za ohrožující závadu nepovažuji.  (norm)  Pouze není v tu chvíli znám výrobce.

Dosud zde nikdo ze zastánců opačného názoru nevysvětlil, v čem je tato situace tak nebezpečná.
Vycházíme-li z toho, že negativně se o revidovaném zařízení vyjádříme v případě, že u něho shledáme nějaký nebezpečný (ohrožující) stav nebo nepřijatelné riziko.

Mohli by zde ti, kteří tvrdí že rozvaděč bez štítku je nebezpečný (ohrožující, rizikový) sdělit, v čem bude tento  rozvaděč bezpečnější, jestliže jej někdo následně štítkem opatří (bez jakéhokoli dalšího zásahu)?  :-[  

A nebo obráceně - máme rozvaděč tak jak má být (bezpečný?) a štítek z něho odpadne. Proč by se najednou po této události měl stát nebezpečným?  :-\

Radim Strycharski:
Citace: Kamil Novák  14.05.2010, 08:38

Myslím, že takto problém nestojí. (no)

Já si naopak myslím, že problém stojí právě takto. Revizní technik má dvě možnosti. Buď si sám svými silami ověří, že výrobek je bezpečný a pak je chybějící štítek opravdu jen formalita. Nebo toto ověření neprovede, protože na to nemá prostředky ani možnosti a pak se musí spolehnout na prohlášení někoho, kdo ty prostředky a možnosti má. Existence štítku s předepsanými údaji je jedna z možností takového prohlášení. Je to vlastně přihlášení se k odpovědnosti za výrobek a revizní technik nemá důvod mít pochybnost, že je něco v nepořádku. Když ale není ani štítek ani papír, tak není není nic. A smyslem revize je ověřit, že instalace je složena jen z bezpečných výrobků a že je složena správným způsobem. Jenže velice často máme při revizi jen jistotu o tom, že je složena správným způsobem.

Jednou jsem dělal minirevizi na nový přívod k pračce. Jednalo se o zásuvku nápadně připomínající ABB. Při bližším zkoumání jsem ale nenašel nikde jediný údaj, ani jsem k tomu nesehnal žádné prohlášení. Absolutně nevím, jestli ta zásuvka byla vyrobena z plastu nebo z tvrzené žvejkačky a jaký proud vlastně měla snést. Revizi jsem tenkrát napsal, ale určitě jsem postupoval špatně. Dneska bych to už neudělal.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana