Je vedení jímacího vedení "do kopce" v pořádku?

<< < (2/6) > >>

Kamil Novák:
TO Augustin : Vy jste už takhle po ránu v žertovném rozmaru ?  :o

Lukáš Rotrekl:
Ok. Potvrdili jste mě spolu s minulou diskuzí (kterou se mě před zadáním dotazu nepodařilo najít),  že takto ne.
Bohužel, ale pokud je to takto nakresleno v publikaci o hromosvodech a dostane to do rukou některý zákazník, kterému sem takovéto pitomosti (dost často na komíně a vikýřích) rozmluvil, budu opět za pitomce já.... :-\

Fuk Tomáš:
Citace: Patrik Augustin  04.05.2010, 07:04

pane Ratiborský jste si jistý ,  že průchod proudu (jakéhokoliv) je dán tím jestli je vedení do kopce nebo z kopce? Podle mého je průchod proudu jakýmkoliv materiálem závislý na spoustě faktorů ale určitě se do těchto faktorů nepočítá zda je to z kopce nebo do kopce.

Máte pravdu v tom, že el. proudu je jedno, zda teče do kopce či s kopce. Tady je ale podstatnější, že je potřeba svést ten proud do země, a cesta s kopce bývá kratší než cesta nejdřív nahoru a pak dolů. Delší cesta pak znamená větší rozdíl potenciálů a vyšší ohrožení okolí hromosvodné soustavy. Spočtěte si, co to udělá s bezpečnou izolační vzdáleností.
Pokusil jsem se shrnout to do tabulky - viz příloha. Intenzitou podkladu jsem vyznačil míru ohrožení prostoru vikýře.
Je to samozřejmě zjednodušení, záleží na konkrétních poměrech - jaká je délka vedení mezi vikýřem a hřebenem, jaká by byla délka vedení od vikýře k nejbližšímu svislému svodu, kolik je svodů, zda je základový/obvodový zemnič nebo jen samostatné zemnicí tyče u každého svodu, ale princip to snad demonstruje.

Kamil Novák:
 (jednicka) (poklona)

Rozmahel Vladimír:
Ano, tabulka je jasná.
Myslím si ale, že v případě úderu do hřebenového jímače bude na té střeše ten potenciál " všude ",  bez ohledu na vedení. Při teorii vzniku blesku vstřícným výbojem je už cesta blesku směrem do země připravena. Jak tedy do této úvahy zapadá tyčový jímač ukotvený na krovech na půdě v hloubce pod hřebenem např.4m? Jímací vedení je připojeno nahoře např.10 cm nad krytinou? Prakticky stejně jsou upevněny i příchytky vedení po střeše. Jsou zavedeny pod krytinu a upevněny na latích.
Je to asi jen teorie a jistě je lepší provést vedení směrem dolů. Na školení ..hn bylo v Brně řečeno soudním znalcem z oboru, že převýšení " do kopce " 1m lze tolerovat. 1m je jistě stanoven nemotechnicky.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana