Kde se nachází v elektroměrovém rozvaděči panelového domu svorkovnice PEN?
XL:
Citace: Radek Červený 22.04.2010, 13:04
Toto vlákno je naprosto učebnicovým příkladem toho, jak se detailně do podrobností radí laikovi, který nemá ani základní znalosti v oboru a ještě se hodlá vrtat v neměřené části.
Tazatele nikdo nezná, neví o jeho odbornosti či neodbornosti vůbec nic a zdejší kolegové ho s naprostým klidem nasměrují na stupačkovou svorkovnici domu pod plombovatelný kryt a s naprostým klidem mu řeknou, co a jak má udělat na vyhrazeném zařízení, aniž by posoudili, zda tím neohrozí majetek a zdraví nejenom svůj, ale i lidí v tomto domě.
Nemusím snad ani popisovat, jak málo v tomto případě stačí ke vzniku požáru a jak na tom jsou s požární bezpečností např. panelové domy. Pokud by si to chtěl přeci jen někdo uvědomit, rád pošlu fotky panelového domu po zásahu hasičů 10 dní před vánoci.
Kolegové, a především kolega Jindra, by si měly uvědomit, kam se dá v radě laikovi zajít, a co je a co už není vhodné veřejně prezentovat. Právě díky takovým radám se v současné době bavíme o tom, jakým směrem budou dál kráčet diskuze a co bude veřejně na očích a co už ne. A zrovna kolegovi Jindrovi se nově navržené schéma moc nelíbí, popravdě řečeno nejednou zrovna on svoji radou přiložil to polínko do ohně, který zde právě vzplál. Každopádně je třeba, aby také začal každý sám u sebe.
Tazatel nikde nepíše, že chce něco dělat sám. Už jsem viděl tolik zakázek tak "sprasených" rádoby odbornými firmami např. z důvodu ušetření 5Kč na pevné ceně, že bych se nedivil každému laikovi, který se chce před příchodem firmy ochytřit. Pokud se nějaký laik přesto rozhodne udělat něco sám, stejně to obvykle provede ať radu dostane nebo ne. Jsem proto pro odpověď s varováním a doporučením odborné dodávky. Zatloukání nic nevyřeší, to se pak tato rubrika může zrušit a třeba vznikne někde na jiném webu ....
Třeba já rád chodím na web o výrobě výbušnin, ale to přece neznamená, že je budu dělat doma, ikdyž na inetu je návodů plno. Je to prostě zajímavá chemie.
František Šohajda:
Můj dojem je, že si stejně každý udělá co chce, aniž by tomu rozuměl..!
I u VZT elektro si doma 80% lidí "bastlí" samo aniž by tomu rozuměli....že si někdo udělá novou zásuvku a nepozve mě, jako znalého mě zas až tak moc netrápí....
každý je strůjcem svého osudu a osudu spolubydlících ....
Možná když se chce vzdělat tu ,na ELEKTRICE něco udělá líp a bezpečněji než bez zvídavých otázek..!
(pozn. nedávno jsem byl u plynaře a co jsem viděl ??plyn natažen trubkami PPR
/na vodu/ ...moc jsem se tam nechtěl dlouho zdržovat abych nepřišel k úrazu ;D
a to byl profík..!)Já jako laik na plyn bych si to natáhl lepší, alespoň v trubkách určených na plyn !Když už by to bylo zmršeno! :D
Lubomír Jindra:
Citace: Radek Červený 22.04.2010, 13:04
Kolegové, a především kolega Jindra, by si měly uvědomit, kam se dá v radě laikovi zajít, a co je a co už není vhodné veřejně prezentovat. Právě díky takovým radám se v současné době bavíme o tom...
Pročpak asi jsem právě nyní bez ohledu na můj názor takto detailně odpověděl? ;)
Radek Červený:
Pokud chce někdo bastlit něco u sebe doma a nemá rád svoji rodinu, je to jeho věc. Nehodlám to tu vyvracet příklady z praxe, zřejmě by to ani nemělo smysl. Pokud někdo hledá radu, proč mu ji nedat, ale musí znát alespoň základy. Toto je příklad, kdy tazatel se neorientuje ani v základních věcech a hodlá vrtat do hlavního domovního vedení. Zde ani neobstojí argument, který zde hodně lidí používá, že není spokojen s odbornou firmou a hodlá to nějakým způsobem napravit ( i když poučit laika radou, aby mohl objektivně posoudit kvalitu odborníka je docela zajímavá polemika ).
Někdy méně je více aneb mlčeti zlato.
Lubomír Jindra:
Sám jsem toto téma také nedávno rozváděl, nicméně od té doby jsem si vytvořil mírně rozdílný názor, pokud někoho zajímá:
Jak rozhodovat co je ještě bezpečné radit a co je už nebezpečné?
Jak rozhodovat jestli tazatel je oprávněná osoba nebo ne?
Vážení přátelé - nijak, je to nemožné.
Takže jak z toho ven? Celé fórum pro laiky zavřeme? Nesmysl, to se může rovnou zrušit.
ŘEŠENÍ ALE EXISTUJE! Máme ho všichni na očích každý den všude kolem sebe, snad v každé oblasti lidské činnosti se dnes tento princip užívá. Pár příkladů:
Prodavač prodává nůž. Je ostrý, špičatý, při neopatrném zacházení nebezpečný, ovšem koupit si ho může v podstatě každý. Takže jak to výrobce vyřešil? Je u něho CEDULKA S VAROVÁNÍM!
Stejně tak když si koupíte barvu, motorovou pilu, televizor... všechno to jsou za určitých okolností nebezpečné předměty a stejně tak může být i nebezpečná rada, táákžéé dle mého názoru, by mělo zde na fóru elektrika.cz být jasně viditelné varování, například:
Práce na vyhrazených elektrických zařízení může provádět dle platné legislativy ČR pouze osoba s patřičným oprávněním. Laickým zásahem do vyhrazených elektrických zařízení může dojít k úrazu elektrickým proudem, požáru nebo výbuchu.
Mohlo by to fungovat třeba na principu poučení k odsouhlasení, před jakýmkoli vstupem do fóra. Hotovo, end of story :) Pak ve fóru je možno radit a rozebírat cokoliv s kýmkoliv, čímž zůstane zachován základní duch principiální svobody internetové diskuse a odpovídající se nemusí obávat že svou radou mohou nepřímo způsobit nějaký malér. Je to trošku alibistické, ale tak to dnes na světě funguje a jiné to nebude, strkat hlavu do písku nepomůže.
Pokud se zde ovšem začne prosazovat nějaký vnitřní "policejní" režim co komu ještě poradit a co už ne, bylo by to pro mě dost nepříjemné a nejspíš bych se diskusí přestal účastnit. :(
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana