Kde se nachází v elektroměrovém rozvaděči panelového domu svorkovnice PEN?
Martin Seidl 1:
Já to chápu, akorát si to měl asi někdo rozmyslet, jaká bude konstrukce rozvaděčů.
Mimochodem v podmínkách E-onu je psáno:
Při použití jističe se vodič PEN nerozděluje v elektroměrovém rozvaděči části měření,
rozdělení na ochranný (PE) a střední (N) vodič se provede v podružném rozvaděči.
V opodstatněných případech tzn. jsou-li k tomu technické nebo ekonomické důvody,
lze v síti TN v elektroměrovém rozvaděči provést rozdělení vodiče PEN na PE a N
a před hlavní jistič osadit proudový chránič. Musí však být splněny požadavky
ČSN 33 2000-4-41, ČSN 33 2000-5-54 a navazujících norem. Toto řešení v síti TN
nelze považovat za standardní a E.ON doporučuje provést rozdělení vodiče PEN
na PE a N a proudový chránič osadit až v měřené části podružného rozvaděče.
Takže já rozděluji v jističovém rozvaděči.
Miroš Jan:
TO: Martin Seidl 1
Pokud to rozdělení vodiče PEN, provedete až za elektroměrem, myslím si že E.O.N. nebude nic namítat. Ostatně v těch starých JOP,nebo SOP, to udělat jde.
Apropo jakpak v těch starej panelákách dodržujete ustanovení norem, v tom jističovém rozvaděči?
To si v tom paneláku zřizujete HOP a taháte samostatný ZŽ do 10 patra?
??
Milan Karvánek:
TO: Seidl> Před 30 a více roky, kdy se panelákové instalace a klasické SOP a JOP instalovaly nikoho žádní operátoři ani ve snu nenapadli. Státní telefon byl vydrátován napevno do kjaždého bytu už při stavbě a nikdo nermohl počítat s pozdějším vývojem. Tyto stoupačkové rozvodnice jsou primárně určené pro silnoproud a jejich spodní část je určena pro neměřenou část distributora, je tedy logické, že si jí také bude plombovat.
Samozřejmě existuje korektní způsob jak neměřenou část zpřístupnit, stačí když se na tyto možnosti ona slaboproudá firma bude u příslušného distributora informovat. Pouhé "utrhání plomb" a protahání slaboproudých kabelů "kudy to jde mnohdy na dotyk stoupačky nn" osobně při revizích HDV uvádím jako závadu a neodborný a neoprávněný zásah do vyhrazeného nn zařízení.
Lubomír Jindra:
Citace: Miroš Jan 22.04.2010, 17:42
TO: Lubomír Jindra
Nesouhlasím s vámi ve dvou bodech.
1. Rozdělení vodiče PEN v bytové rozvodnici, není obvyklá praxe. Je lepší rozdělit vodič PEN na PE a N v elektroměrovém rozvaděči, nejlépe na výstupních svorkách za elektroměrem.
2. Už ste někdy vyděl ve 40let starém paneláku sběrnici HOP? Já teda ne.
1. Zrovna počítám nabídku na stoupačku v panelovém domě 23 bytů, projektant to řeší jak uvádím, viz příloha. :)
2. Někde jsem psal že ve 40 let starém paneláku je HOP? :o
Lubomír Jindra:
Citace: Miroslav Revús 22.04.2010, 15:45
... sprístupniť odbornú časť fóra ...
Jak se pozná co je odborná část fóra? Že je zelená, nebo fialová? Nebo se to dělí podle napětí: neodborná do 9V a odborná nad 9V? Nebo se může neprověřená identita zeptat maximálně na to jak se vyměňuje žárovka? (whist)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana