Poradíte mi s velikostí jističe pro zásuvku zahrady?

(1/2) > >>

Jan Císař:
<p>Pro svou větší zahrádku jsem pořídil elektrickou sekačku s příkonem 2000W, která se občas zastaví a následně nejde spustit. Příčinou je vyhozený jistič v  (ani ne ten, který je v krabici v chatě). Podle pohledu na nějaké ty čísla na jističích napsané je tam uvedeno 10A. Tedy v krabici jsou tři jističe (světlo 6A, zásuvky 10A a pak je tam ještě jeden, do kterého však žádný drát nevede s označením REZ). V  je taky je také napsáno 10A. Moje laicka intuice mi napovídá, že jistič 10A bude na hraně pro elekrická zařízení typu motorová pila a sekačka. Nepočítám ani s tím, že by bylo puštěno další zařízení souběžně... Otázkou je, jak s tím naložit. Rád bych měl nějakou rezervu, ale nevím jaké typy jističů jsou na trhu a kdo je kompetentní rozhodnout a zapojit/nainstalovat? a kolik taková legrace v konečném důsledku stojí?</p>

peter valko:
výmena ističa je najjednoduchši a vec, stojí okolo stovky. ALE aké máte prívodné vedenie do chatky? je medené alebo hliníkové? a aký má prierez? Pre zmenu hlavného ističa z 10A na 16A musí byť vedenie (kábel) s prierezom vodičov aspoň 2,5 mm2 meď alebo 4 mm2 hliník. a istič nesmie byť v majetku energetiky (zaplombovaný). asi by ich nepotešilo, že o tom nevedia.

Libor Cr.:
Nutná je konzultace a provedení odborníkem na místě podle vašeho příspěvku je jasné, že jste naprostý laik a tudíž si zahráváte s životem vaším a vašich hostů na zahrádce.

Pro sekačku by jste měl mít jistič 16A + chránič, prostou výměnou jističe to řešit většinou nelze, ale jak jsem říkal pozvěte si kvalifikovanou osobu, která posoudí věc na místě. Osobně bych nainstaloval jističochránič 16A + novou zásuvku připojenou kabelem 3x2,5, odhaduji cenu práce včetně mat. cca 2000kč + náklady na cestu řemeslníka(jak daleko máte zahrádku)

Milan Karvánek:
Kolega Libor Cvrkal řekl "B" ,  ale nutně musí předcházet "A" a to je výměna hlavního jističe ( jak říkáte ten 10A v ) a možná i přívodního kabelu. Je třeba zjistit jestli máte samostatné měření tedy svůj elektroměr, nebo se o něj dělíte společně s dalšími zahrádkáři? Je toho víc. Uveďte lokalitu zahrádky, třeba se vám zde ozve nějaký elektrikář, který by vám s tím poradil a práce realizoval.

Libor Cr.:
To Karvánek

Ale já psal, že se to musí okouknout odborníkem na místě a že prostou výměnou jističe to řešit většinou nelze.

Jinak souhlas s doplněním.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana