Kdy je nutné odpínat N v 1f nebo 3f instalaci?
Hugo K.:
A to je zřejmě důvod,proč se vyrábí jističe vypínající N.?
Miroslav Škop:
Proč se tedy běžně nemontují například do staveništních rozvaděčů, kde je předpoklad běžně připojovaného nářadí o příkonu větším jak 1 kW ?
Jirka Š. Svejkovský:
Protože jeden pól rozvaděče (N) je spojen se zemí.
František Šohajda:
Třeba namátkou ve zdravotnictví se používá jistič 1+N nebo 3+N v tisících kusech....
Martin.Mlkar:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 07.04.2010, 08:59
Protože jeden pól rozvaděče (N) je spojen se zemí.
Jo tááák takhle je to myšleno, já jsem si tu větu v normě přečetl několikrát a stejně jsem pořád tápal. Ale přesto můžete to pro mě upřesnit?
33 2180 čl. 3.8 - Jednopólové vypínání silových obvodů spínači je dovoleno jen ve světelných obvodech do 250V a 1000W a v obvodech, jejichž jeden pól je spojen se zemí.
K čemu taková věta potom je? Když budu spínat světlo vypínačem o příkonu např. 1100W tak N je spojeno se zemí tak se to nevztahuje na čl. 3.8. Kdy je jeden pól tedy se zemí nespojený a je nutné použít jistič 1+N nebo 3+N,....? Vztahuje se to tedy pouze na síť IT?
tekseb (poklona) za článek to podle toho jak to napsal pan Kříž jsem pochopil že N se nemusí odpínat nikde ale také to není zakázáno.
Nedávno se tu pan Beláň zmínil o vypínání N ale diskuse se nedobrala konce takže nevím nevím. Zde na elektrice diskuse "Odpovídá předložené zapojení ovládání stykačů ČSN? "
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana