Jakou zvolit hodnotu pojistek pro přepěťové ochrany?
Miroslav Revús:
Pokiaľ sa nemýlim, tak predistenie prepäťovky je nato, aby došlo k odpojeniu ochrany skôr, ako ju bleskový prúd rozmetá na kusy. A preto maximálne hodnoty poistiek. Ak je istenie nižšie, tak je táto požiadavka dodržaná. Ale je otázne, či ochrana stihne zviesť do zeme dostatočné množstvo energie, ak ju nižšie istenie odpojí.
Ale to je vhodná téma na celodenné školenie o prepäťových ochranách. Chcelo by to zistíť aj skúsenosti z praxe a tie sa nájdu najmä u montérov a výrobcov. A nie vždy sa odberateľ pochváli fotkami zničeného rozvádzača na webe. Takže sa stále pohybujeme iba v rovine teórií a rozpitvávame niečo, na čo nie je jednoznačná odpoveď. :-)
Jaroslav Hasala:
Osobně také montuji před přepěťové ochrany pojistky, rozhodně není od věci, když je v okruhu (kde mohou téct značné proudy) vřazeno něco, na co je vždy spoleh ... :)
Obvykle tedy pojistkový odpojovač, z čistě praktických důvodů (modulová velikost).
Amperáž pojistek volím naopak vyšší, než je velikost předřazeného jističe, opět z praktických důvodů. Pokud by při nějaké situaci přepěťová ochrana zareagovala a jen by se spálila předřazená pojistka, asi by si toho nikdo nevšiml a dále by se to provozovalo. Ovšem vypnutého hlavního jističe si určitě někdo všimne :)
Např. pro byty s jističem před elektroměrem 25A dávám pojistky 32 nebo 40A. V běžném provozu mají pojistky tedy spíše funkci jako odpojovač. Zároveň ale slouží jako ochrana pro nějaké extrémní situace.
Fuk Tomáš:
Citace: Mlkar.Martin 31.03.2010, 01:02
Nevím co jste myslel větou "Min. hodnota pojistky se v našich krajích obvykle volí podle požadovaného odběru, ne?"
copak má přepěťová ochrana nějaký odběr?
Reagoval jsem na Vaše Citace: Mlkar.Martin 31.03.2010, 00:21
Nemám problém s tím použít místo jističe pojistku...
kde jsem tedy předpokládal, že hodláte předřazený jistič B25 nahradit pojistkou.
Varistorová přepěťová ochrana samozřejmě nějaký nepatrný odběr má, a jak stárne, zvyšuje se. Tím roste její oteplení (v neaktivovaném stavu) až nakonec ji zabudovaná ochrana vyhlásí za odešlou. Ale to jen na okraj, to nesouvisí s jištěním.
Pokud tedy hodláte ponechat stávající jištění a instalovat tavnou pojistku do přívodu k SPD tř. 2, nevidím jediný technický důvod k použití nižší hodnoty, než je max. doporučená. Zbytečně byste omezoval ochranný účinek SPD. Důvodem mohou být pouze montážní hlediska. Volba 40-50A pojistka při 25A předřazeném jističi je rozumný kompromis.
P.S. poté, co jsem si ověřil existenci pojistkového odpojovače 125 A na DIN lištu, šířka 1 modul, nevidím ani ten montážní důvod pro volbu slabší pojistky.
JBubik:
Citace: Fuk Tomáš 31.03.2010, 16:22
Reagoval jsem na Vaše kde jsem tedy předpokládal, že hodláte předřazený jistič B25 nahradit pojistkou.
Pokud tedy hodláte ponechat stávající jištění a instalovat tavnou pojistku do přívodu k SPD tř. 2, nevidím jediný technický důvod k použití nižší hodnoty, než je max. doporučená. Zbytečně byste omezoval ochranný účinek SPD. Důvodem mohou být pouze montážní hlediska. Volba 40-50A pojistka při 25A předřazeném jističi je rozumný kompromis.
Tak tady sleduji diskusi o tom, zda předřazovat pojistky či ne - žiju část života správně v přesvědčení, že u menších odběrů (RD, vilky apod) zajišťuje dostatečné předjištění nožovka v HDS (která má charakteristik u gG)?
Mimochodem Dehn má v sortimentu i ochranu SPD2 Dehnguard TNS (TNS) H LI, která má povolený proud až do 160A.......což neřeší problém pana Mlkara.....
František Sichinger:
Na druhou stranu každý šroubový spoj má přechodový odpor, vodiče potřebné k vydrátování mají nějakou délku, spoušť a kontakty jističe mají určitý el. odpor i když malý ale celé to vede ke zvýšení napěťové špičky na vedení při vybavení přepěťové ochrany.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana