Jaký má význam vypnutí hlavního vypínače uvnitř domu za bouřky?
Jan Hájek:
Na tom by něco bylo, pokud byste jističem odpojoval i PEN. Jinak by se v celém systému zvedlo napětí o to co je potřebné k zapálení obloučku na kontaktech jističe.
Ochrana před přepětím je velmi jednoduchý obor s relativně krátkou historií, první pojednání o svodičích blesk. proudu mám z knihy , ,Příruční kniha pro elektromontéry,, Em.Kopeckého z roku 1907.
Pokud mi něco není jasné, zjednoduším si to na náhradní odporové schéma a pak mi jen stačí dva zákony, Ohmův a Kirchoffův.
Rozmahel Vladimír:
Myslím si, že s tím PENem to nemusí být tak horké, protože je to jediný vodič, který by měl být pravidelně uzemňován, když ne u paty domu, tak do 100m od HDS.
Nic proti historii, ale občas mě to připomíná dobu studií, kdy se takto rozebíralo Marxovo a Leninovo učení. I po sto letech v něm hloubači nacházeli aktuální myšlenky, které se musely aplikovat na dnešní dobu. Nic ve zlém, to bylo pouze pro zasmání. :D
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 30.03.2010, 08:31
Myslím si, že s tím PENem to nemusí být tak horké, protože je to jediný vodič, který by měl být pravidelně uzemňován, když ne u paty domu, tak do 100m od HDS.
Takže jsme zase zpátky u kontrolní otázky: jaké napětí (proti vzdálené zemi) je na PEN vodiči, když jím právě protéká blesková vlna např. 50 kA? Měří se to v desítkách kV, nebo ve stovkách? ;)
Rozmahel Vladimír:
Podle dotazu stejné jako na celém základovém zemniči. Nebo ne? o:-)
Ale jinak přeci musí být brána v potaz nejbližší uzemnění. U toho samostatného PENu je to vlastně jednoduchý hromosvod z obou stran. Záleží přeci na tom, kde je ten objekt, jestli mezi těmi zemniči mezi které udeřilo, nebo až za nimi.
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 30.03.2010, 12:49
Podle dotazu stejné jako na celém základovém zemniči. Nebo ne? o:-)
Správně.
A ostatní vodiče v instalaci budou na jakém potenciálu?
Na potenciálu vzdálené země asi nezůstanou. Na potenciál toho napruženého PENu je přitáhnou prohořelé spotřebiče, a pokud jsou všechny vytaženy ze zásuvky, tak hořící oblouky v instalaci. A o tom to přece je, ne?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana