Jaký má význam vypnutí hlavního vypínače uvnitř domu za bouřky?
Tomáš Jarovec:
Citace: Fuk Tomáš 29.03.2010, 19:31
Pokud je přepětí tak velké, že je schopno zapálit oblouk na vypnutém jističi, pak nechráněná TV odejde každopádně. Jistič, protože umí zhasnout oblouk živený 230 V~ ale ne oblouk živený bleskem, vybuchne jen pokud je rozepnutý.
Připadá mi, že už tu vaříme z vody. Taky takhle uhodilo do jednoho domku. Nejvíce to odnesla svítidla s kovovým uzemněným krytem, televize to přežila, dokonce prý byla v době úderu blesku zapnutá. Zato odešly 3 televize a jeden mrazák v okolních domech.
Proti přímému úderu asi nepomůže nic, ale jak často se taková věc stane? Daleko pravděpodobněj i udeří někde v okolí a v síti se objeví jen "menší" přepětí.
Co udělá zapnutý jistič při průchodu několika tisíc ampér? Speče se? Tím šíleným impulsem vybaví a pak shoří vďaka (lehni, robote!) oblouku? To je otázka pro zkratovnu v Běchovicích, my můžeme akorát spekulovat.
Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš 29.03.2010, 19:31
Bohužel situace takto nestojí. Pokud je přepětí tak velké, že je schopno zapálit oblouk na vypnutém jističi, pak nechráněná TV odejde každopádně. Jistič, protože umí zhasnout oblouk živený 230 V~ ale ne oblouk živený bleskem, vybuchne jen pokud je rozepnutý.
Oblouk živený bleskem nedokáže zhasnout nic co znám protože blesk sám o sobě je oblouk od mraku k zemi nebo naopak (výboj mezi mraky neuvažuji, takové objekty u nás asi nemáme i když na horách by se o tom dalo i uvažovat :) ). Pokud by špička prošla přes vypnuté jističe a donutila je k výbuchu tak jsem přesvědčen že škody budou porovnatelné ať je jistič sepnut nebo ne.
Ale čistě teoreticky bych si opravdu vybral k výbuchu ten jistič a ne TV u které ležím na otomanu a pochrupávám. ;)
Jan Hájek:
Kontrolní otázka, kde skončí pružinka z explodujícího jističe?
http://www.kniska.eu/x/pix/skodazc/jistic.jpg/view
Málokdo si představí, co znamená obětování jističů, proto doporučuji vkládat mezi obětované jističe a zbytek prvků v rozvaděči třeba dvojitou plastovou /kovovou jsem neviděl/ přepážku.
Fuk Tomáš:
Citace: Jan Alin 29.03.2010, 19:59
Oblouk živený bleskem nedokáže zhasnout nic co znám protože blesk sám o sobě je oblouk od mraku k zemi
Zlatá slova, a proto je lepší blesku cestu do země usnadnit, než pokoušet se tomu zabránit.
Citace: Jan Alin 29.03.2010, 19:59
Pokud by špička prošla přes vypnuté jističe a donutila je k výbuchu tak jsem přesvědčen že škody budou porovnatelné ať je jistič sepnut nebo ne.
Budou se lišit právě o to, zda bude rozvaděč zdemolován výbuchem granátu (pardon, jističe) nebo ne :D
Mimochodem, zmiňovaných 6 kV v souvislosti s bleskem se mi jeví býti poněkud malichernými.
Ale jak říkával jeden můj kolega, každý svého štěstí strojvůdcem :D
Rozmahel Vladimír:
Musíme se vrátit k původnímu dotazu: Jaký má význam vypnutí hlavního vypínače uvnitř domu za bouřky?
Takže je to pouze obecná debata o tom, co je a není možné, předpoklad zde je neosazené přepěťové ochrany a možné šíření přepětí po síti do RD.
Těch 6kV je hodnota jmenovitého impulsního výdržného napětí 1,2/50µs z katalogu OEZ pro jističe LSN do 63A, namátkou jsem chytil katalog z r.2004. Pokud by tedy šlo něco vyššího do takového domu, tak je to už jedno.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana