Je takto zapojený bytový rozvaděč správně proveden?
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Milan Karvánek 28.03.2010, 21:05
Takže se z fušeřiny stane vlastně běžné provedení.
Myslím, že bysme to tu klidně mohli zabalit, nic se nestane a aspoň se nebudem zbytečně rozčilovat.
No, je to pravda. Ale co máme dělat? To, že je instalace bastl, ale bezpečná je, mám shodit ze stolu? Držkuju pokaždý, ale je zajímají peníze. Je jim to celkem fuk (a mě nakonec taky, já tam bydlet nebudu). Na mě není, abych posuzoval komfort.
Jako revizák musím brát normy jako doporučující. Musím trvat na požadavcích zákona a nařízeních vlády. A tam se nikde nedočtete, že normy požadující určitý konkrétní stupeň spolehlivosti instalace v domácnostech jsou závazné. A pokud dotyčný nepředloží projekt (ano, ten je v podstatě povinný, ale to je jiné téma na další debatu), není nic, o co bych se v případě sporu opřel.
Milan Karvánek:
Tak to je potom trošku zbytečné čeření hladiny. Buďto je instalace v pořádku a v souladu s ČSN, a je zbytečné si zde stěžovat, nebo není, zpráva není kladná a je třeba si stěžovat u zhotovitele. Cybějící TD je u mě stejná závada jako každá jiná, aspoň do doby dokud se nezměmí normy nebo zákony. Tam je totiž jádro problému, kdyby byla řádná TD, tak bude instalace možná také sprasená, ale buďto proto, že nebyla TD dodržena, což je opět závada, nebo proto, že projektant je ignorant, ale to jsme už na tom lépe, aspoň máme konkrétního viníka.
Jirka Š. Svejkovský:
"Zařízení není schopno bezpečného provozu"
Závada:
"Instalace není v souladu s platnou dokumentací skutečného provedení."
Krása. Steven Spielberg by na to téma mohl natočit kasovní trhák. Jmenovalo by se to "The Day after II"
Milan Karvánek:
Piš si to jak chceš, je to tvůj problém, jen ze sebe děláš kašpara. Tvoje příspěvky o tom jak by se co mělo dělat správně potom ztrácí jakoukoli váhu. Je to tvůj boj, mě je to fuk.
Zdenek Hejčl:
Nedávno mi to nedalo a zrušil jsem vedení po předcházejícím odborníkovi, předělávka a nedalo mi to než uvést do souladu s normou. ;)
Jednalo se nesoulad s barvami vodičů v přepínačích a delší vzdálenosti vypínačů velice nevhodně umístěných. (zle)
Že by kolega to Jirka Š. Svejkovský to pustil dál bez ztráty kytičky?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana