Jaký stačí projekt hromosvodu na nový rodinný dům?

<< < (3/4) > >>

Zdeněk Friedrich:
Z vlastní zkušenosti:
Na stavebko (ohlášení) stačí SÚ pouze zmínění projektanta (stavaře z ČKAIT) v souhrné TZ, že bude instalovano:
- staří matadoři - hromosvod dle ČSN 34 1390
- něco mezi - bleskosvod dle ČSN EN 62305
- někteří zdatnější projektanti- LPS dle ČSN EN 62305 ed.2
a k tomu někdy nějaká čmáranice.
Vzhledem k tomu, že už uplynulo od platnosti vyhl. 268  10let, nějak to prosáklo i na SÚ a začínají na stavebko (ohlášení) vyžadovat výpočet rizika.
Bohužel, alespoň nějakou srozumitelnou dokumentaci, podle které by bylo možno kolaudovat realizovat a revidovat už nevyžaduje SÚ, stavebník, dodavatel a všichni víme, že ani mnoho revizáků.
Pokud se na odborné diskusi bude řešit, zda-li je v ČR možno legálně instalovat ESE podle žabožroutský normy, je to jak už jsem napsal ve veřejné diskusi, marný.
Až někdo doloží konkrétní příklad úředníka, projektanta, zhotovitele nebo revizáka, kterého zavřeli v ČR, kvůli tomu, že vydal kolaudační rozhodnutí, naprojektoval, zhotovil nebo zrevidoval něco laikovi připadající jako hromosvod, může o tom být debata.
Když řeknu provozovateli, že dle dnešních norem již vůbec není možné naprojektovat LPS bez SPD, která vždy z analýzy rizika vyjde alespoň pro LPL III-IV, tak se všichni strašně diví, že (zase si můžete dosadit libovolnou profesi) říkal, že být nemusí a je to drahé.
Jak již bylo mnohokrát citováno "peníze nesmrdí".

Jiří Schwarz:
Citace: Zdeněk Friedrich  11.10.2019, 16:29

...
Až někdo doloží konkrétní příklad úředníka, projektanta, zhotovitele ...
Když řeknu provozovateli, že dle dnešních norem ...

V naší obci jistý investor postavil penzion.
Snažil jsem se investora upozornit na "šílené" kopance na hromosvodu.
Je tam 3. provedení, trochu méně špatné než předchozí, ale pořád silně problematické ve vztahu k 62305.
Investor je spokojen, že má revizi, kolaudační rozhodnutí,...
"Domažlická banda" dál bouchá jak Baťa cvičky podivné parodie na hromosvod...
Jen já jsem za protivného rejpala...

Pavel Tesař:
Projekt k Stavebnímu povolení není určen k realizaci. Podle Vyhlášky č.62 a 63/2013 Sb ,  příloha č. 5 nemusí obsahovat přesný projekt hromosvodu. Pokud ho investor potřebuje, ať si objedná a zaplatí Prováděcí dokumentaci. Projektant je také živnostník a prací se živí.   (norm)

Patrik Dedík:
U nas je to tiez tak ze k stavebnemu povoleniu neni treba presne vyhotovenie, ani vykaz-vymer a ani analyzu rizika. Bohuzial 90% ludi a zivnostnikov podla dokumentacie k SP to aj realizuju.
Ja napr. napisem na konci projektu ze tato dokumentacia sluzi len na potreby vydania SP a nenahradza projekt realizacie.
Cize potom by si mal zakaznik dat vypracovat PD realizacie ako bleskozvodu tak aj silnoprudu a rozvadzaca a pod.

Pavel Horský:
Běžně se setkávám se stavaři, kteří po mě požadují PD v "jednostupňovém" provedení. Dříve jsem se ptal "a to má být co? Prováděčka?"
Vždy se mi dostalo odpovědi "Neeeee, to je takové lepší stavebko"
OK, dnes se již neptám. Když někdo požaduje "jednostupňovku",  oceňuji a dělám prováděčku.
Jedni Kadaňdanští vyčůránkové se pak rozčilovali nad cenovou nabídkou, že nechtěli prováděčku, ale jednostupňovku a že je cena tedy vysoká.
Nepracoval jsem pro ně dlouho. Poslal jsem je do řiti, když nebyli schopni mi doložit, jaký že má být zákonný obsah takové dokumentace.

Tak nějak jsem si dávno odvykl, aby ze mě někdo dělal vola. Na to mi je už docela dost let a něco jsem již profesně zažil.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana