Kolik lze zapojit zářivkových svítidel 2x36W na vypínač 10A?

<< < (5/8) > >>

Procházka Martin 02:
Citace: Kamil Novák  28.08.2022, 22:48

Neuvádíte co je ta "většina materiálů",   takže lze těžko odpovědět.   :-\

Snažil jsem se zkopírovat odkaz, to zde není možné, proto jsem uvedl obrázek s vyznačením textu.

Do google je možné zadat tento text: "U LED svítidel je nárazový proud (Obr. 1, část 1) roven až 250násobku jmenovitého proudu. Příčinou je nabíjení kompenzačních kondenzátorů v napájecím zdroji. "

Juraj Rojko:
Citace: Kamil Novák  28.08.2022, 22:48

Neuvádíte co je ta "většina materiálů"…

A vy zase neuvádíte kde se “obecně uvádí”. Avšak vzhledem k tomu, že obvyklý inrush current je u 30W zdrojů dle technických infomaci výrobců běžně kolem 40A, tak to osminásobek obecně opravdu není. Jiná věc je délka tohoto pulsu, ale stejně bych si spolehlivým fungováním obyčejných vypínačů opravdu jistý nebyl a použil bych vhodné relé nebo stykač.

Jan Franěk:
Citace: Juraj Rojko  29.08.2022, 00:43

A.... Jiná věc je délka tohoto pulsu, ale stejně bych si spolehlivým fungováním obyčejných vypínačů opravdu jistý nebyl a použil bych vhodné relé nebo stykač.

Já také ne. TO, že je na vypínači údaj 10AX,  znamená jen to, že těch 10A platí i pro kapacitní zátěž. Jinými slovy i to, že kontakt by měl krátkodobě vydržet jisté proudové (špičkové=krátkodobé v mS) přetížení.
Tedy to podle parametrů asi odpovídá a 10ks LED světel po 30W by neměl být problém. V praxi ovšem potkávám čím dál tím častěji problém s vypínači, které se začínají "lepit",  právě po výměně žárovkových světel za ta LEDková. I když je to především problém u starších typů vypínačů 10A (bez toho X, kterých je v instalacích ještě většina). NIcméně i některé "modernější" vypínače s 10AX, nemají rády mnoho LED zdrojů zapojených na jejich kontakt. Podle mého je to trochu na hraně a to osobně nemám moc rád, vzhledem ke spolehlivosti a následným nutným zásahům.
Jinak když budu čerpat z návodů pro LED zdroje, například od firmy Manwell (kvalitní podklady s mnoha údaji),  dostanu se v případě 30W zdroje na proudovou špičku cca 55A, dle typu zdroje.

Procházka Martin 02:
Citace: Jan Franěk  29.08.2022, 06:33

Jinými slovy i to, že kontakt by měl krátkodobě vydržet jisté proudové (špičkové=krátkodobé v mS) přetížení.

A to bylo předmětem mého dotazu. Já samozřejmě použiji výrobek/vypínač některého z "prémiových" výrobců. Zkrátka jsem se chtěl dopátrat jaká je ta hodnota zapínacího proudu co vypínač musí vydržet.

Václav Třetí:
Citace: Procházka Martin 02  28.08.2022, 23:07

Snažil jsem se zkopírovat odkaz, to zde není možné, proto jsem uvedl obrázek s vyznačením textu.

Do google je možné zadat tento text: "U LED svítidel je nárazový proud (Obr. 1, část 1) roven až 250násobku jmenovitého proudu. Příčinou je nabíjení kompenzačních kondenzátorů v napájecím zdroji. "

Kompenzační kondenzátory jsou v zapojení svítidel s klasickými induktivními předřadníky zářivek. Tyto kondenzátory dělají při větším počtu svítidel na jednom spínači problémy a kvůli nim byla před léty zavedena do výroby provedení spínačů se zesílenými kontakty s označením 10 AX. Ve zdrojích LED svítidel jsou filtrační kondenzátory, jejichž kapacita bývá výrazně větší než těch kompenzačních.

Jednou z možností řešení problému je zařazení náběhových termistorů do obvodu tak, jak se to dělá u velkých spínaných zdrojů nebo velkých transformátorů .

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana