Jak fungují detektory vodičů pod napětím?
Michal Kolesa:
Funkce detektoru kovů je mi poměrně jasná, do zdi pustí asi ultrazvuk a pokud se odrazí a vrátí zpět do přístroje tak je pod omítkou kov.
Ale jak pozná detektor vodič, že jím právě teče proud?
#105#
dolac:
Citace: Michal Kolesa 06.02.2010, 16:44
Funkce detektoru kovů je mi poměrně jasná, do zdi pustí asi ultrazvuk a pokud se odrazí a vrátí zpět do přístroje tak je pod omítkou kov.
Pané Koleso, musím povedať, že vám asi nie je jasná ani funkcia detektorov kovov. Tieto detektory žiadny ultrazvuk nevyužívajú, aspoň také nepoznám. Používa sa viacej princípov, väčšinou však na magnetickom princípe, ale myslím že jedným z najcitlivejšíc h je princíp, kde hľadaný kov mení vlastnosti špeciálneho "transformátora". Posurfujte trochu na webe. Tieto detektory vedia rozlíšiť aj typ materiálu (magnetický, resp. diamagnetický)
Ako fungujú detektory vodičov pod napätím?, jednoducho, snímajú elektrické pole okolo vodiča pod napätím. S prúdom to nemá nič spoločné, ten tam nie je potrebný.
Na trochu inom princípe pracujú hľadače vedení, tých je taktiež viacej druhov, ale na tie ste sa asi nepýtal.
Jirka Š. Svejkovský:
Ale, ale! Vy jste na střední škole nedával pozor!
Protéká-li vodičem proud, šíří se okolo něj magnetické pole. Detektor toto pole dokáže měřit. Stejnosměrné pole pomocí halovy sondy, střídavé pomocí cívky. Podobným způsobem měří proud klešťový ampérmetr.
Zkuste tento odkaz: http://www.emotor.cz/elektricky-proud-v-magnetickem-poli.htm
Michal Kolesa:
To vím, že kolem vodiče, kterým protéká proud je magnetické pole a že lze měřit. Jen jsem si to při psaní příspěvku neuvědomil.
Na jakém principu fungují "levné" měřiče z hobbymarketů a na jakém z obchodů pro řemeslníky?
Nebo je to jenom součástkami, že ty levné měřiče mají součástky levnější s většími tolerancemi.
Petr E.Liska:
No, pokud by se používal ultrazvuk, tak by to reagovalo na nehomogenity.. . takže kamínky v maltě, spáry mezi cihlami, železo v betonu, dutiny v panelech nebo cihlách...
Můžete použít několik metod...
klasickou hledačku kovů (minohledačka.. .) - většinou se vyhodnocuje změna indukčnosti (způsobená blízkými kovovými předměty). Pak to bere i armovací řeleza, kovové trubky... a třeba i hřebíky
kapacitní vazbu na vedení - chytáte nějakou anténkou pole od vodičů pod napětím, prochazející proud vás nezajimá.
induktivní vazba - detekujete magnetické pole (už bylo popsáno nademnou), reaguje jen na vodiče kterými protéká proud
nebo do těch drátů spustíte nějaký svůj signál (třeba v pásmu SV) a hledáte tranzistoráčke m kde je signál :)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana