Mohu umístit reproduktor nad vanu?
Jiří Sedlmajer:
To: Fuksa
A co radia do sprchy, která se prodávají.8)
Pavel Rotrekl.:
To: Jiří Fuksa
Ale jsou tam zařízení napájená SELV. A to reproduktor napojený na běžné domácí audiozařízení bezesporu je. Nebo to špatně chápu ? Nejsem odborník, tak jestli jsem napsal nějakou blbost, beru to zpět.
Jiří Schwarz:
Pár postřehů z praxe:
- rádia do koupelny nebo do sprchy - to, co jsem poslední dobou viděl bylo na baterie, napětí 6V. O tom bych nemluvil, pokud si k tomu majitel nedobastlí "kvalitní" síťový napáječ např. z vietnamské tržnice
- "reproduktor není mezi vyjmenovanými spotřebiči do zóny 2" - on asi autor normy nepředpokládal podobné rozebírání problému, protože nejde o reproduktor jako takový, ale převším o zdroj signálu. Signál na reproduktoru např. při impedanci 8 Ohmů a výkonu do 8W je do 8V AC. A to už by byl v prostoru jako koupelna pěkný "rachot". Ale kde je "potenciál" přívodu? Běžné rádio má nějaký napáječ, ten má alespoň nějakou kapacitu mezi síťovou částí a vlastními obvody malého napětí. To by musel výrobce dát nějaký atest že to splňuje požadavky na SELV a muselo by se to kontrolovat.
- kdyby to někdo chtěl, asi bych mu doporučil zkusit sehnat oddělovací transformátor k reproduktoru. Sice by byl problém aby vyhověl pro celé přenášené nf pásmo z hlediska HiFi, ale v koupelně tak skvělá akustika stejně nebude. 8)
Otakar Dosbaba:
Mno, myslím že hledáme problémy tam, kde nejsou...
Jiří Fuksa:
To: Schwarz
Souhlas s Vámi. Taky si nejsem jist se splněním podmínek pro SELV.
To: Dosbaba
Přesně tak. Upřesním - děláme si problémy tam, kde není třeba. Zatím mě nikdo nepřesvědčil, proč musí umístit reproduktory, bodová světla a jiné nepotřebnosti přímo do zóny 2.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana