Z jakého důvodu se připojuje vodič N na svorkovnici 3f. motoru?
FerdaM:
Z jakého důvodu se připojuje vodič N na svorkovnici 3f. motoru v zapojení do Y?
#117#
Martin Kurka:
Vážený pane FerdoM,
u normálních motorů se N na uzel nepřipojuje. Z hlediska jiné reakce klasické tepelné ochrany motoru při ztrátě jedné fáze to asi není ani moc dobré dělat.
U brzdových motorů slouží připojení k N jako pól jedné strany jednofázové cívky odbrždění pružinami, nebo permanentním magnetem. Druhý pól brzdové cívky se připojuje na jedno z vinutí motoru, nejčastěji na U1.
Při zapnutí motoru se motor sám odbrzdí. Zapojení brzdy je možné i na uzel nenapojený na N, brzdný účinek je horší, motor je více namáhán. Hodně je to užívané v středomořských brzdových motorech. Proto se pro zlepšení funkce občas uzel na N připojí dodatečně, je-li k dispozici 5 žilový přívodní kabel.
Lepší je ale na N připojit jen cívku brzdy a ne i uzel hvězdy motoru, ale občas není v motoru speciální 8-mi šroubová, ale jen klasická 6-ti šroubová svorkovnice. Takže připojení N na uzel je podle mne spíš z nouze cnost.
Další otázka jestli je to opravdu třífázový motor, jestli to není motor jednofázový ;)
Marty Salak:
Chyba pane Kurka u normalnich 3f. motoru se pripojuje N vodič v zapojení do Y v případě že je motor spínán
polovodičovým bezkontaktním spínačem. Alespoň u nás v práci se to tak dělá. Pracuji jako elektromechani k v prumyslové automatizaci kde vyrabíme nove stroje a je to naprosto běžné. Jakmile je motor spinan přes polovodičové relé je nutné připojit N. Pokud tak neučiníme relé dlouho nevydrží :(
P.S:: Řekl bych že reakce klasicke tepelne ochrany neni nijak zvlast timto zapojenim ovlivnena. Normalne se to pouzivá a to bez jakychkoliv problemu.
Jan Renza:
Citace: Marty Salak 27.01.2010, 15:16
... u normalnich 3f. motoru se pripojuje N vodič v zapojení do Y v případě že je motor spínán
polovodičovým bezkontaktním spínačem. Pokud tak neučiníme relé dlouho nevydrží :(
Já osobně jsem se s tímto zapojením nesetkal. A nemám problém, že by SSR relé odcházela bez zapojení vodiče N do uzlu.
Hugo K.:
to M.Salak
Můžete to s tím uzlem zapojeným na N posat troch podrobněji ?
Když si nakreslím zapojení normálního 3F motoru do Y s izolovaným středem a pak na střed dám N, tak mi protékající proud vychází odlišně.
Som z teho volaaký celý zmetený..
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana