Definuje nějaká norma co přesně se rozumí pojmem "elektrický spotřebič"?
Petr Procházka:
Řešíme problém podle jaké normy posuzovat prodlužovací přívod který mimo vidlice a zásuvek obsahuje spínač a ukazatel zatížení. Je to norma ČSN 60884-1 (norma pro vidlice nebo zásuvky pro domovní a podobná použití) nebo je to norma ČSN 60335-1 (norma pro Elektrické spotřebiče pro domácnost a podobné účely).
Oponenti tvrdí že se v tomto případě jedná o spotřebič a mne by tedy zajímalo jestli existuje normou daná definice "elektrického spotřebiče".
V žádné z uvedených norem jsem nenalezl vysvětlení co se pod pojmem "elektrický spotřebič" rozumí.
#105#
Kamil Novák:
A co takhle zkusit zdravý rozum ? Co se asi může skrývat za slovem "spotřebič"? Nebude to cosi, co něco spotřebovává? ?
V našem případě elektrickou energii ? ?
Pro případné štouraly, kteří budou tvrdit (a v podstatě správně), že jakýsi ukazatel zatížení jistě nějakou "spotřebu" má, předem uvádím, že tato spotřeba asi není jeho primárním účelem. (no)
Josef Drda:
Citace: Petr Procházka 17.12.2009, 14:01
V žádné z uvedených norem jsem nenalezl vysvětlení co se pod pojmem "elektrický spotřebič" rozumí.
Podívejte se do
ČSN 33 1600 ed. 2 čl. 3.2.1 elektrický spotřebič
elektrické zařízení určené k užívání, aniž by bylo nutné je předtím nějakým způsobem seřizovat, zařízení se jednoduchým způsobem připojuje k napájení ...
Petr Tobolík:
Tento problém řeší průvodní dokumentace (návod k obsluze) od výrobce, kde je uvedeno vše....i to jak revidovat a dle jaké normy.
Lubomír Jindra:
Citace: Petr Tobolík 18.12.2009, 18:46
Tento problém řeší průvodní dokumentace (návod k obsluze) od výrobce...
Možná že je to právě výrobce kdo se ptá, co do té dokumentace napsat ;)
Logicky vzato je spotřebič zařízení, které přeměňuje elektrickou energii dle potřeby svého uživatele.
Logicky vzato jsou zařízení pro přenost elektrické energie všechny ostatní součásti elektroinstala ce (vedení, jističe, elektroměry a jiné zařízení pro měření elektrické energie...) přesto že všechna tato zařízení mají nějakou spotřebu, nejsou to spotřebiče. (... přijímač HDO také není spotřebič ;) uznávám)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana