Je za níže uvedených podmínek bezpečné připojit bleskosvod na HOP?

<< < (6/6)

J.Patúc:
Citace: Milan Illek  27.12.2009, 11:23

A hlavně nesedá na drátech za bouřky, takže si děláme o vlaštovky zbytečné starosti.

To je pravda. Keď nie je búrka, lastovička može sedieť na vodiči vnn a nič sa jej nestane. Je to preto, lebo pri frekvencii 50 Hz sa napaťový potencial lastovičky v oblasti srdca stačí s malým oneskorením vyrovnavať s napaťovým potencialom na vodiči. Vyrovnavací prúd je zrejma tak malý, že lastovičke nemože ublížiť.  Tento príklad s lastovičkou je dobrý pri úvahe o ekviptencialno m pospojovaní v oblasti nn.
Mrazí ma úvaha, či je bezpečné pripojiť bleskozvod na HOP. Chápem to ako nutné zlo, keď hrozí, že by si blesk mohol vytvoriť vodivý kanál trebárs v miestnosti, kde sú ľudia. Už skoro rok sledujem so záujmom rozné diskusné príspevky na tomto portále. Norma jasne hovorí, že zvody majú byť čo najďalej od miesta, kde može byť človek a tu zvod blesku pripájame na HOP. Ja by som najradšej poslal ten bleskový prúd do samostatného zemnenia a nepripájal zvod na HOP. Myslíte, že cez hrubý múr može nastať preskok blesku do miestnosti? Čo hovorí teoria a prax ?

Fuk Tomáš:
Citace: J.Patúc  16.01.2010, 18:46

Mrazí ma úvaha, či je bezpečné pripojiť bleskozvod na HOP. Chápem to ako nutné zlo, keď hrozí, že by si blesk mohol vytvoriť vodivý kanál trebárs v miestnosti, kde sú ľudia. Už skoro rok sledujem so záujmom rozné diskusné príspevky na tomto portále. Norma jasne hovorí, že zvody majú byť čo najďalej od miesta, kde može byť človek a tu zvod blesku pripájame na HOP. Ja by som najradšej poslal ten bleskový prúd do samostatného zemnenia a nepripájal zvod na HOP.

Pokud jste četl diskuse pozorně, tak víte, že nejbezpečnější je dostatečně oddálený, izolovaný hromosvod.
Ne vždy ho ale je možné udělat, a pak nastupuje spojování, které je pořád ještě lepší, než nespojený a nedostatečně oddálený hromosvod.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana