Kabel se dimenzuje se podle podle max výkonu nebo soudobosti?

(1/5) > >>

Rastafarian:
Přívod rozvaděče se dimenzuje podle instalovaného výkonu nebo podle instalovaného výkonu vynásobeného soudobostí?
První případ znamena, že když budou všechny spotřebiče zapnuty, hlavní jistič nevypadne, jelikož se s tím počítalo. Ale v druhém případě už by vypadl, protože soudobost je někdo kolem 0.4 u RD.

#112#

Petr Doležal:
Než se rozproudí diskuse, zajímalo by mne, kde se najde hodnota 0,4 pro RD ?

Rastafarian:
někde sem to slyšel. A jaká by teda měla být cca soudobost u 2 patrovýho RD?

Petr Doležal:
No právě "někde jsem to slyšel". Pokud vím, tak soudobost je udávána jen pro bytový dům, pro průmysl v podobě koeficientu "náročnosti" a pro části obcí kvůli distribučním rozvodům a trafostanicím jsou firemní směrnice  rozvodných závodů.
Pokud se týká RD, používám svoji tabulku, kde se zadají všechny spotřebiče, resp. reálné zátěže jednotlivých obvodů a postupně simuluji varianty jejich zapínáním (zakliknutím či odkliknutím). Je jasné, že neděle v parném létě má menší nároky, jak neděle "zlatá",  kdy se fofruje s pečením či generálním úklidem.
Kdo jiný, než budoucí uživatel, by měl zadat největší možný soudobý příkon. Těžko byste mu vysvětloval, když mu bude "padat" jistič, že překročil soudobost 0,4.

František Šohajda:
0,4 se mě zdá pro RD málo....vidím že pokud je pracovní den, tak přes něj by stačilo 0,0nic ale jak rodina dojde domů. tak se honem vše pozapíná co má koncovky a vypínače.... :D
V průmyslu je zatížení skoro konstantní po celý den....

TO: kol. Doležal   (jednicka)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana