Používáte někdo "železné lanko"?
dolac:
Citace: rejpal2 05.12.2009, 21:17
No a neni vlastně ocel zjednodušeně řečeno jenom druh železa?
Oceľ nie je druh železa. Oceľ je zliatina železa, uhlíka a ďalších iných kovov, ktoré potom ovplyvňujú vlastnosti tej ktorej ocele. Čisté železo sa skoro prakticky vôbec nepoužíva, ale existuje aj čisté železo. Takže treba vždy radšej používať slovo oceľ. Pojem železo sa často používa pri popisovaní magnetických vlastností materiálu, pretože práve obsah tohto prvku v oceli ovplyvňuje jej magnetické vlastnosti.
Fuk Tomáš:
Citace: dolac 05.12.2009, 22:24
Čisté železo sa skoro prakticky vôbec nepoužíva...
a i ten slavný nerezivějící železný sloup v Dillí je ve skutečnosti ocelový :)
Ondřej Kaller:
Pánové... kromě výše zmíněného vosku - parafínu či uhlí-koxu 90% populace mluví o gumové hadičce k ostřikovačům (třeba) místo pryžové... a abychom neodcházeli daleko tak výraz jako ACIDURKA bychom mohli s trochou drzosti také označit za přežitý... Kolik let už se vyrábí odbočné krabice z termoplastů nikoli z termosetů. Nebo velmi oblíbený výraz dřevěné uhlí, (ještě nikdy jsem neviděl jeho správné označení jako dřevné) o zhůvěřilostech daných dezinterpretací jiných chemických názvů nemluvit ....
Novináři jsou novináři ... a u bulváru lze těžko čekat odbornost....
To co mi však v médiích výrazně více vadí je zavádění šílených pražákizmů/čechizmů... kromě uší trhajících mlejn, vejr, sejr ... jsem například na komerční televizi slyšel: Přišli jsme na smluvenou schůzku ale paní sekretářka nám řekla, že pan náměstek příjde o 15 minut dýl .... dýl? Netrvám na striktním dodržování spisovnosti ... ale tyto pro moraváka odpudivé výrazy mě děsí.
Miroslav Minařík:
Byl jednou jeden laptop, ale lidi tomu začali říkat notebook, byl jednou jeden inbus a lidi tomu začali říkat inbus, pak dokonce pro někoho je marže to stejné co rabat
(helpsmajl) (wall)
... On se vždy někde, někdo splete a pak to frčí jako lavina.
Pak to říkaji všichni špatně a stává se to standardem.
Soused říká, že "nulák přece není pod proudem, proto je to nulák"! A kdopak ho tuto sestavu nesmyslů asi naučil? Přece kreativní lidová tvořivost, kterou nikdo nedává na pravou míru.
A tak každý technik pragmatik by měl pamatovat na zmiňované Listovo:
„to není malichernost, ale hluboké přesvědčení, že řeč vyjadřuje logiku a myšlení národa a že třeba pečlivě dbáti, aby se bezduchým napodobením neoslabila schopnost národa mysliti samostatně“.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana