Kdo může podat závazné vysvětlení nejasného nebo dvojznačného textu v normě?

<< < (13/14) > >>

SMILEK:
Citace: Jan Alin  05.12.2009, 14:37

... a elektrikář který musí kromě studia také pracovat je zodpovědný za to že neudělá takovou chybu kterou mu pak v případě soudu po ročním přezkoumávání soudních znalců napaří jako vinu.
... Zodpovědnost za výsledek práce má elektrikář který ji provedl s nejnižším stupněm vzdělání a nejmenším množstvím času na studium a rozhodnutí co je správně.
Nemohu si pomoct ale tohle mě vyplynulo z přečtení této diskuze.  :(

Jestli to lze interpretovat i takto, pak je něco opravdu zatraceně špatně  :(.
Nás ve škole vždycky učili ( :D),  že:

- řádně vzdělaný (a stále se vzdělávající) projektant vyprojektuje dílo v souladu s normou, (nebo lepší) a zodpovídá za to ...
- firma projekt připomínkuje (z hlediska realizovatelno sti),  poučí své lidi a rozdělí jim konkrétní úkoly (a zodpovídá za to  (norm)),
- pracovník natáhne vedení,  zásuvky,... (a zodpovídá obvykle za to, že sedí barva drátů  ;D),
- revizák provede předepsanou kontrolu (a zodpovídá za to).
Pokud to tak v praxi není (a jistě to tak mnohdy není),  pak je problém nutno hledat jinde.  (zle)

Mimochodem, praxe není tak špatná,  jak se obáváte. Když spadne most, nejdou obvykle sedět dělníci. Vybuchne-li plynový kotel, také se podělí zodpovědnost mezi zúčastněné. Pokud je v praxi odsouzen elektrikář,  pak obvykle proto, že (jako obvykle v tomto řemesle) dělá něco nadivoko bez projektu, revize,....

Fuk Tomáš:
Citace: Jan Alin  05.12.2009, 14:37

Jedni nekriticky hájí tvůrce norem a podnikatelskou sféru, haní při tom normální zaměstnance a ty kteří si dovolí říct že se jim zdá něco špatně

Ač jsem nebyl jmenován, cítím se tím být míněn.

Že se tu zastávám tvůrců norem - no když se jim tu jen všeobecně spílá,  tak cítím potřebu se jich trochu zastat, protože trochu vidím i na druhou stranu barikády. Jestli myslíte, že se dobereme lepších výsledků,  když budu, stejně jako někteří,  lát nad absolutním šlendriánem, nepoužitelností zlobovaných norem převzatých odkudsi shůry a navíc ještě předražených... Není mým zvykem táhnout s davem.

...podnikatels kou sféru...? Tím myslíte to, že jsem panu Šohajdovi doporučil, ať namísto nekonkrétních postesků na zlobované normy udělá něco konkrétního?

...hani při tom normální zaměstnance... viz předchozí věta.

Jan Alin:
Citace: Pavel Smílek  05.12.2009, 15:06

Pokud to tak v praxi není (a jistě to tak mnohdy není),  pak je problém nutno hledat jinde.  (zle)

Ne v praxi to tak není a je tu opravdu problém jinde. Za celý letošní rok jsem neviděl jediný projekt podle kterého by se elektrikář mohl řídit tak aby zařízení bylo alespoň funkční, připomínkování firmou jde mimo mě takže o žádném nevím nebo nebylo, pracovníci určitě musí dělat víc než jen tahat dráty podle barvy (kdopa by to zapojil aby to fungovalo) a většinou to musí na místě doslova vymyslet a pak v lepším případě překreslit do plánů pro pana projektanta který to někdy dokreslí, revize jsem viděl dobré i ty tzv.od stolu ale těch bylo víc.

Ale hezky se to četlo jak jste to napsal  ;),  třeba se jednoho dne takové akce dožiju.

František Šohajda:
TO:Pavel Smílek
Jak se říká více očí vice vidí....projek tant-montér-revizák zjistí více nesrovnalostí jako kdyby to byl
jak se říká 1 ve 3...Už stav, kdy je montér zároveň revizák na jednom a tom samém díle bývá nešťastné řešení....poku d znám situace, kdy jsou tito lidé různí, tak většinou bývá instalace na velmi vysoké úrovni.

Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš  05.12.2009, 15:23

Ač jsem nebyl jmenován, cítím se tím být míněn.

Že se tu zastávám tvůrců norem - no když se jim tu jen všeobecně spílá, tak cítím potřebu se jich trochu zastat, protože trochu vidím i na druhou stranu barikády. Jestli myslíte, že se dobereme lepších výsledků, když budu, stejně jako někteří, lát nad absolutním šlendriánem, nepoužitelnost í zlobovaných norem převzatých odkudsi shůry a navíc ještě předražených.. . Není mým zvykem táhnout s davem.

...podnikatels kou sféru...? Tím myslíte to, že jsem panu Šohajdovi doporučil, ať namísto nekonkrétních postesků udělá něco konkrétního?

...hani při tom normální zaměstnance... viz předchozí věta.

No určitě to nebylo myšleno přímo konkrétně na vás a vlastně na nikoho osobně. Prostě jsem si vybral poštu, přečetl několik celých diskuzí na podobné téma a tento pocit, naprosto neadresný, ve mě vznikl. Také bych nerad aby to z mé strany vyznělo tak že normy jsou nepoužitelné, to v žádném případě, ale chyby a nejasnosti v nich jsou a někdo by je měl uvádět na pravou míru a určitě by na ně měl mít právo poukázat každý komu se to nezdá. Lobing je dnes ve všech sférách a nepochybuji že se dostává i do normalizace ale netroufnu si tvrdit že je to vždy škodlivé. Nejlepší učební materiály a osvětu v oboru jsem viděl od firem Generi a Dehn a pokud budou lobovat a zároveň tvořit a školit tak to považuji za prospěšné, ještě jsem neviděl že by norma nařizovala výrobek konkrétní firmy. No a k těm podnikatelům, mnozí si zde stěžují na zaměstnance že se nechovají jako podnikatelé, nejsou samostatní, iniciativní a nevzdělávají se po večerech. Na druhou stranu si zase stěžují že pokud takového najdou tak jim po čase iniciativně odborně vyroste a uteče. Když se to tak vezme tak vlastně podnikají určitým způsobem všichni, jeden prodává svou práci a říká se mu zaměstnanec, druhý prodává práci zaměstnanců a říká se mu zaměstnavatel no a k tomu se prodává i zboží a vědomosti.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana