Kdo může podat závazné vysvětlení nejasného nebo dvojznačného textu v normě?

<< < (12/14) > >>

Miroslav Macek:
Citace: Fuk Tomáš  05.12.2009, 12:48

Znovu opakuji, přihlaste se do některé TNK a seznamte se s přítomnými "amatéry",  kteří mj. ty texty po překladatelích revidují. Pak něco vykládejte.

Také jsem o tom přemýšlel, ale myslím si, že to nemá žádný smysl.
O jednoho amatéra v komisi více nebo méně nemůže na výsledku příliš změnit.
Asi by se na tom mělo podílet raději méně lidí, ale hlavně profesionálů.

František Šohajda:
TO:FUK
Já rozumím co chcete říci...ale dobročinnost je velmi chválihodná činnost ,  u všech ji ctím a smekám!
Ale u vytváření norem mě nějak nebere....nejs em slepý abych neviděl, že se do norem dostávají odstavce šité na určité firmy- a to podle mne není dobročinnost! ;D

Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Macek  05.12.2009, 12:52

Také jsem o tom přemýšlel, ale myslím si, že to nemá žádný smysl.
O jednoho amatéra v komisi více nebo méně nemůže na výsledku příliš změnit.
Asi by se na tom mělo podílet raději méně lidí,  ale hlavně profesionálů.

Pak, jako amatér, nemáte příliš právo kritizovat.

Aby mi bylo správně rozuměno - jsem dalek tvrzení,  že naše normy jsou bůhvíjak dokonalé. Jsou jenom tak dokonalé,  kolik peněz jsme za ně schopni dát a kolik další práce dobrovolníků jsme schopni opatřit.
Když přesvědčíte zodpovědné orgány, aby na tvorbu norem daly tolik peněz, jako má třeba DIN (s asi 8x větším trhem odběratelů a taky daňových poplatníků),  tak se jistě dočkáme lepších.
Na to, jak málo peněz na to ÚNMZ má,  bych řekl, že jsou ještě zlaté.

Citace: František Šohajda  05.12.2009, 13:19

TO:FUK
nejsem slepý abych neviděl, že se do norem dostávají odstavce šité na určité firmy- a to podle mne není dobročinnost! ;D

Tak nemlčte, neadresně nemlžte, buďte konkrétní a připomínkujte!

Miroslav Macek:
Citace: Fuk Tomáš  05.12.2009, 13:28

Pak, jako amatér, nemáte příliš právo kritizovat.
...
Tak nemlčte, neadresně nemlžte, buďte konkrétní a připomínkujte!
...

Já normy nekritizuji jako amatér, který se na nich podílel.
Já je kritizuji jako zákazník, který si je koupil a má je jako profesionál používat.

Jan Alin:
Citace: Miroslav Minařík  05.12.2009, 08:21

Stát se členem Technické normalizační komise je jednoduché.

Stačí se přihlásit. (Jeden dopis)
Chodit na schůzky v Praze na Biskupský dvůr. (To je horší)
Ale také sledovat to, co se děje. (To už začíná zavazovat)
Zdarma. (Aha)

Tak o možnosti stát se členem TNK vím ale o tom co psal p.Hájek nevím.

Citace: Jan Hájek 
Tvůrci, respektive, ti co vytvářejí český překlad a připomínkují návrhy jsou natolik flexibilní, že v podstatě komukoliv kdo projeví zájem zasílají podklady k připomínkování, teda pokud o to někdo požádá.

Neustále se zde vede spor o to že komu se normy nelíbí tak se má zdarma zapojit a neremcat, jak je těžká práce lidí co je zadarmo tvoří a chyby a rozpory v nich nejsou a tudíž není potřeba nikdo kdo by je vysvětlil.....
Takže zapojit se do tvorby norem předpokládá znalosti které má málokdo v této republice a tím pádem není možné aby se každý zapojil,  tvorba je financována i když špatně a ne výhradně z daní takže si ji platí každý z nás, výklad není schopen dát nikdo a elektrikář který musí kromě studia také pracovat je zodpovědný za to že neudělá takovou chybu kterou mu pak v případě soudu po ročním přezkoumávání soudních znalců napaří jako vinu. Pánové já bych to tu zavřel protože to nikam nevede. Jedni nekriticky hájí tvůrce norem a podnikatelskou sféru, haní při tom normální zaměstnance a ty kteří si dovolí říct že se jim zdá něco špatně, druzí naprosto stejně nekritickým způsobem hájí druhou stranu ale odpověď na otázku není.
Takže podle toho co jsem se zatím dočetl si odpovím sám:

Vysvětlení nejasného nebo dvojznačného textu v normě, může podat dnes prakticky kdokoliv ale nemá žádnou váhu protože v případě problému dochází k novému přezkoumání v průběhu soudu a výklad může být jiný? Zodpovědnost za výsledek práce má elektrikář který ji provedl s nejnižším stupněm vzdělání a nejmenším množstvím času na studium a rozhodnutí co je správně.

Nemohu si pomoct ale tohle mě vyplynulo z přečtení této diskuze.  :(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana