Kdo může podat závazné vysvětlení nejasného nebo dvojznačného textu v normě?
Fuk Tomáš:
Citace: František Šohajda 04.12.2009, 11:34
Pokud normotvůrci dělají svoji práci zadarmo, klekám před nimi a dávám úctu..!
Ale pokud to mají zaplaceno /možná více jak minimální mzda?/ tak by měli za určité věci co vydají odpovídat .
Věřte, že v převážné většině tuto práci dělají jaksi navíc, mimo to co je živí, a zadarmo.
Jeden nejmenovaný kolega Hájek v té souvislosti používá větu, že za práci "pro obor" se neplatí, ta se dělá z nadšení pro věc a ne pro obživu.
S tím také může souviset ochota zabývat se zodpovídáním různých dotazů a výkladů k normě. Každá práce konaná bezplatně má své meze, a v případě ochoty za konzultace platit by asi byly tyto konzultace dostupnější. To je ale jen má dedukce.
František Šohajda:
TO:Fuk
Já jsem myslel /já vím, znamená to H............. .ět :D/ že za normy zodpovídá Úřad pro normalizaci... .
To je pro mne novinka, že se normy dělají zadarmo, a pak se horentně platí?...! :(
Nikdy mě to nezajímalo, jak se to dělá /za kolik/....
Např. v Německu to udělá firma /normu/ ale zároveň na ni našije svoje výrobky, že tam musí být,aby bylo bezpečno.....p ak mají normy úplně zadara.... ;)
U nás se to nemůže stát ? >:(
J. B.:
Na původní dotaz odpovídám: Ne.
Fráze, že "něco může vykládat pouze soud", podle mého mínění vznikla na úřadech, zejména těch celostátních, protože lidi samozřejmě mají tendenci se pokoušet o nějaký jednotný výklad, pokud něco není jasné. Jenže ani ten centrální úřad vlastně nemůže předpisy "vykládat", protože v tomhle státě existuje dělba moci - jeden vydává zákony (Parlament), jiní hlídají, jestli se dodržujou (vláda) a třetí podle těch zákonů rozhoduje (soudce). Takže z hlediska dělby moci je nemyslitelné, aby předpis "vykládal" ten, kdo ho vydal.
Obecně ale předpis vykládá každý, kdo ho používá. Vyložil normu znamená zjistit její smysl. Elektrikář odloží šroubovák a zkoušečku, začte se do normy a řekne si: Co tim tady vlastně myslej?
Takže je potřeba si rozmyslet, zda máme na mysli:
- výklad pro ostatní závazný nebo nezávazný
- výklad obecný nebo pro určitý případ
Když si revizák přečte článek v odborném tisku, že nějaká norma má být vykládána tak a tak, tak to sice je výklad (autor článku jistě může vyložit normu), ale pro toho revizáka to není závazné. Soudce může vyložit normu, ale jen pro určitý případ, pro ten co soudí, ne obecně.
Je taky potřeba zvážit, proč má soudce normu vyložit:
- aby rozhodl, zda má elektrikář zaplatit majiteli domu za to, že dům vyhořel
- aby rozhodl, zda má jít revizák za totéž sedět
- aby rozhodl, zda úřad za něco uložil někomu pokutu oprávněně
Ale primárně to nebude soudce dělat proto, aby tu normu vyložil, ale třeba aby zjistil, zda dotyčný elektrikář udělal tu instalaci bezpečnou (je třeba zvážit, zda chybějící cedule nebo něco podobného má dopad na případnou nebezpečnost instalace).
Ve výsledku si nechá soudce udělat znalecký posudek a podle něho se rozhodne.
Normy musejí být napsány natolik obecně, aby se nemusely každý čtvrtrok měnit, ale zase tak konkrétně a jasně, aby se podle nich dalo nějak rozumně postupovat a v každém případě se dospělo k nějakému jasnému závěru.
Na druhou stranu pokud je elektrikář odborník, tak by po přečtení normy měl vědět, co se do toho ještě vejde a co ne, popřípadě umět si to zjistit (konzultacema, zjištěním většinového výkladu atd.
Citace: Fuk Tomáš 04.12.2009, 13:10
Věřte, že v převážné většině tuto práci dělají jaksi navíc, mimo to co je živí, a zadarmo.
A kam teda jdou ty obrovské peníze za normy, které si "musejí" lidi kupovat od ČNI? Jestli to dělají autoři norem zadarmo, pak by tisk jedné strany A4 neměl vyjít na víc než dvě koruny, ne?
Fuk Tomáš:
Citace: J. B. 04.12.2009, 14:09
A kam teda jdou ty obrovské peníze za normy, které si "musejí" lidi kupovat od ČNI? Jestli to dělají autoři norem zadarmo, pak by tisk jedné strany A4 neměl vyjít na víc než dvě koruny, ne?
Osobně si nemyslím, že jde o obrovské peníze. On-line přístup k normám můžete mít tuším za cca 1.500 ročně, do knihoven je tuším distribuují zdarma, a předpokládal bych, že ty peníze jdou na fungování ÚNMZ a placení překladatelů (a nemyslím, že by to pokryly). Ale to je jenom můj dojem, lepší bude když se zeptáte jich.
Citace: František Šohajda 04.12.2009, 13:54
Např. v Německu to udělá firma /normu/ ale zároveň na ni našije svoje výrobky, že tam musí být,aby bylo bezpečno.....p ak mají normy úplně zadara.... ;)
U nás se to nemůže stát ? >:(
Nevím. Nesetkal jsem se s normou ČSN, ve které by se něco podmiňovalo výrobky konkrétně jmenované firmy, a divil bych se, kdyby to třeba v německé mutaci EN 62305 bylo.
Můžete mě nasměrovat na zdroj DIN "úplně zadara"? Rád bych se připovzdělal.
J. B.:
Citace: Fuk Tomáš 04.12.2009, 14:20
Osobně si nemyslím, že jde o obrovské peníze. On-line přístup k normám můžete mít tuším za cca 1.500 ročně, do knihoven je tuším distribuují zdarma, a předpokládal bych, že ty peníze jdou na fungování ÚNMZ a placení překladatelů (a nemyslím, že by to pokryly). Ale to je jenom můj dojem, lepší bude když se zeptáte jich.
Jen doplnění: I 1500 korun může být pro někoho hodně. Zvlášť když normy potřebuje třeba jen občas a náklady nemůže "přeúčtovat" svým zákazníkům. V součtu ale musejí peníze za online přístup i za tištěné normy vyjít řekn bych nejméně na desítky miliónů. Pokud jsem se setkal, tak v knihovnách normy sice jsou, ale není možné je kopírovat (popř. je za úhradu ceny shodné s novou normou). V jedné knihovně (nebudu jmenovat) mi před lety i tak nechali něco okopírovat z normy. Na ČNI (nebo jak se to teď jmenuje) mají poplatek i za nahlídnutí do normy, myslím že šlo o 10 korun za normu (údaj je starý asi osm let), byť třeba tenoučkou, o kopírování ani nemluvím.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana