Je ocenění nákladů na ztráty podle ČSN EN 62305 správné?
Rozmahel Vladimír:
To je sice pravda, ale pokud si něco vypočtu na základě bezrozměrných koeficientů, jistě stanovených s dobrým úmyslem a tím cosi dostanu na vědeckou úroveň, tak jakto, že práskne vedle?
Jak můžeme stanovit položku výše ztrát na životě? To se jedná o lidi, kteří v daném objektu teprve budou třeba bydlet? Jaké je pak rozpočítávadlo pro toho, kdo se potkal s bleskem a má tudíž Černého Petra, ale statistika vyšla vcelku dobře? Chápu, že je blesk cosi nadpřirozeného, ale postavit ho do škatulky pomocí výpočtů mě nejde pod vousy.
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 03.12.2009, 19:17
To je sice pravda, ale pokud si něco vypočtu na základě bezrozměrných koeficientů, jistě stanovených s dobrým úmyslem a tím cosi dostanu na vědeckou úroveň, tak jakto, že práskne vedle?
Jak můžeme stanovit položku výše ztrát na životě? To se jedná o lidi, kteří v daném objektu teprve budou třeba bydlet? Jaké je pak rozpočítávadlo pro toho, kdo se potkal s bleskem a má tudíž Černého Petra, ale statistika vyšla vcelku dobře? Chápu, že je blesk cosi nadpřirozeného, ale postavit ho do škatulky pomocí výpočtů mě nejde pod vousy.
Ano, vědě je předkládáno mnoho otázek, a na mnoho z nich neumí odpovědět vůbec. Na mnoho z nich umí odpovědět jen statistickou předpovědí. A na některé umí odpovědět poměrně přesně. Predikce úderu blesku asi patří do té prostřední skupiny.
Co naděláme? Tak se alespoň snažíme, s vynaložením rozumně vysokých nákladů, řízeně riziko snižovat.
Miroslav Macek:
Citace: Fuk Tomáš 03.12.2009, 18:44
...
Úlohou projektanta je naučit se s takovými nepřesnými údaji pracovat, a jeho kvalita se ukáže mj. na tom, jak si s tím dokáže poradit. Ten, který zvládne rodinný domek, nemusí už zvládnout prachárnu nebo nemocnici.
Chápu, že nejpohodlnější by bylo nechat si všechny potřebné údaje přinést na stříbrném podnosu a opatřené úředním glejtem, že toto jsou ty jediné správné; tyto údaje nasypat do úředně posvěceného softwaru, výsledek vytisknout a se zlatou ořízkou odevzdat. Život je ale o něčem jiném.
Mluvíte jako zkušený vedoucí pracovník. Takových lidí se dnes v praxi pohybuje více než těch, co něco užitečného dělají.
Jejich úkolem je odpálkovat jakýkoli problém zpět na hlavu podřízených a tím si zasloužit svou nadstandardní mzdu.
Pamatuji si na to dobře - takové pitomosti jsem často slýchával v dobách, když jsem ještě byl zaměstnanec.
Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Macek 03.12.2009, 22:19
Mluvíte jako zkušený vedoucí pracovník. Takových lidí se dnes v praxi pohybuje více než těch, co něco užitečného dělají.
Jejich úkolem je odpálkovat jakýkoli problém zpět na hlavu podřízených a tím si zasloužit svou nadstandardní mzdu.
Pamatuji si na to dobře - takové pitomosti jsem často slýchával v dobách, když jsem ještě byl zaměstnanec.
Vďaka (lehni, robote!). Od vás, který tu přímo perlíte, to beru jako poklonu.
Jan Franěk:
Je otázkou co je vlastně správně. Jak zde už zaznělo, blesk se nedá předpovědět přesně, ale pouze statisticky. Tak že mám, jako každý jiný, teoretickou šanci, že se mi vyhne, nebo naopak do mě uhodí. Záleží na tom, jak se vlastně ptáte. Se škodama třeba na RD je to obdobné.
Od jaké částky má cenu dům chránit a nebo nechránit? Pokud budu mít nepřesné vstupy, tak výsledek samozřejmě nemůže být správně. Ale jak správně připravit vstupy? Vždyť i mě, aniž bych na někoho tlačil, dva odhadci ocenili dům s rozdílem cca 650 000Kč. Prostě každý měl od své pojišťovny jiné tabulky na výpočty. Navíc se vstupy vlastně neustále mění.
Je potřeba si to uvědomit a říci si, že i tato norma stanovuje minimální požadavky a proto to vždy mohu udělat lépe ( přísněji) než po mě požaduje norma. Většinou (RD) to není o mnoho dražší. Je to asi otázkou priorit. Většina lidí neustále zůstává na půlce cesty. Zrovna nedávno jsem vysvětloval na jednom RD, proč přepěťové ochrany nemají smysl, když jsou jen v zásuvkách. Paní prodavač v prodejně řekl, že to stačí.
Na televizi za 30 000Kč jsou všichni ochotni šetřit, ale investování do ochran, není v našich končinách zrovna IN.
Prot si myslím, že toto počítání je dostačující, pro naše dosavadní podmínky, a záleží na nás, jak se k tomu postavíme MY. Jestli jen sázíme na minima, nebo na jistoty. (tím nemám na mysli Faradiovu klec o:-) )
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana