Je ocenění nákladů na ztráty podle ČSN EN 62305 správné?
Miroslav Macek:
Citace: Fuk Tomáš 03.12.2009, 13:40
Já bych si dokonce dovolil navrhnout zdokonalení tohoto principu.
Jistě se všichni shodneme, že není dobře, když je LPS podseknutý, anebo naopak přepísknutý.
Proto by se měla dělat čtvrtletně aktualizace (podle indexů vývoje realitního trhu a komoditních burz) a podle toho průběžně montovat/demontovat jímače, svodiče a podobné drahé legrácky, aby tak byl LPS stále adekvátní hodnotě chráněného objektu.
Teď mi došlo... Silvestra bude až za měsíc :( No mazat už to nebudu.
Ano, to není legrace, nýbrž realita.
Jde o důsledek navržené metodiky podle ČSN EN 62305-2.
Ve normových výpočtech se měly používat pokud možno konstanty, a ne veličiny, které se v čase nepředvídateln ě mění. S takovou by se ten hromosvod měl přepočítávat každé 2 roky. Kde je záruka, že právě letos mi ta LPL III vyšla dobře a napřesrok to nebude třeba LPL II ? Pochybuji, že to nějaký majitel bude kvůli pár kusům železa na střeše chtít pořád snášet.
Aleš Dobrovolný:
Pane Macku, nic ve zlém, ale vás bych si jako projektanta, ani realizátora nevybral i kdybyste byl jediný na světě. Jste tak skálopevně přesvědčený o své pravdě, že Vaše názory dosahují až do absurdna.
Nechci tvrdit, že ČSN EN 62305 je zcela bez chyb a nebo snadno pochopitelná, to ovšem neznamená, že ji není možno v praxi aplikovat. Vaše argumentace hausnumery, no v ostatních normách (ČSN 332000-4-41 třeba) jsou také, různé bezpečnostní koeficienty 1,5 nebo 1,25 a pod. Nebylo by lepší, kdyby byly 1,55 a 1,3 a nebo 1,2 a 1,1? Nad tím se kupodivu nepozastavujet e. Norma prostě a nutně je zjednodušením reality na nezbytné minimum a nikdy nezaručí ani 100% bezpečnost a ani 100% účinnost provedených opatření.
Miroslav Macek:
Citace: Aleš Dobrovolný 03.12.2009, 14:02
Pane Macku, nic ve zlém, ale vás bych si jako projektanta, ani realizátora nevybral i kdybyste byl jediný na světě. Jste tak skálopevně přesvědčený o své pravdě, že Vaše názory dosahují až do absurdna.
Nechci tvrdit, že ČSN EN 62305 je zcela bez chyb a nebo snadno pochopitelná, to ovšem neznamená, že ji není možno v praxi aplikovat. Vaše argumentace hausnumery, no v ostatních normách (ČSN 332000-4-41 třeba) jsou také, různé bezpečnostní koeficienty 1,5 nebo 1,25 a pod. Nebylo by lepší, kdyby byly 1,55 a 1,3 a nebo 1,2 a 1,1? Nad tím se kupodivu nepozastavujet e. Norma prostě a nutně je zjednodušením reality na nezbytné minimum a nikdy nezaručí ani 100% bezpečnost a ani 100% účinnost provedených opatření.
Já mám práce dost a vůbec se vám nevnucuji.
To srovnání s bezpečnostními koeficienty není na místě. Je-li někde uvedena jasná a srozumitelná konstanta, pak nejde podle mého názoru o hausnumero a ani jsem zde nikdy nic takového nezpochybňoval .
Hausnumero je číslo, které neznám a ani nemohu znát - například proto, že jej nezná vůbec nikdo, a nebo proto, že by zjištění takového čísla vyžadovalo náklady několikanásobn ě převyšující cenu za projekt (dílo).
Aleš Dobrovolný:
Podle mě, pokud je někde uvedeno nějaké číslo bez dalšího vysvětlení co je v něm obsaženo, jedná se o hausnumero ať si ČSN, Dobrovolný nebo Macek říká co chce Naopak, pokud je někde uvedena nějaká metodika, její výsledky nemusí dávat hausnumera, pokud existuje alespoň elementární snaha nalézt řešení.
Místo bádání, s prominutím nad blbostmi jako stanovení ceny nemovitosti, bych čas věnoval příjemnějším věcem.
Stanovení ceny nemovitosti ponechávám na majiteli, případně pojišťovně.
On totiž úřední odhad je obvykle právě tím hausnumerem, které se účelově přizpůsobuje.
Jan Alin:
Citace: Fuk Tomáš 03.12.2009, 13:40
Já bych si dokonce dovolil navrhnout zdokonalení tohoto principu.
Jistě se všichni shodneme, že není dobře, když je LPS podseknutý, anebo naopak přepísknutý.
Proto by se měla dělat čtvrtletně aktualizace (podle indexů vývoje realitního trhu a komoditních burz) a podle toho průběžně montovat/demontovat jímače, svodiče a podobné drahé legrácky, aby tak byl LPS stále adekvátní hodnotě chráněného objektu.
Teď mi došlo... Silvestra bude až za měsíc :( No mazat už to nebudu.
Proboha jen ne tak nahlas, co když si to přečte nějaký poslanec :D.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana