Četli jste již ČSN 33 1600 ed. 2?
Radim Strycharski:
Moc se mi to nelíbí. Když chci posunout lednici nebo automat na nápoje, tak to není žádná legrace. Je to záměrný úkon vyžadující fyzičku, kterou každý nemá. Hodnotit to stejně jako toustovač je nesmysl. Řekl bych, že tady nám normotvůrci dluží oněch 18 kg.
Jan Alin:
Citace: Radim Strycharski 12.01.2010, 08:14
Vrátil bych se k ČSN 33 1600 ed. 2. Nevím, kam zařadit lednice, nápojové automaty a staré těžké televize. Jsou to nepřipevněné spotřebiče nebo připevněné spotřebiče trvale zajištěny na určitém místě jiným způsobem? (helpsmajl)
Já osobně bych je považoval za připevněné spotřebiče trvale zajištěné na určitém místě jiným způsobem. Tyto spotřebiče jsou primárně určeny k tomu aby se postavily na jedno místo a tam se používaly, jestli je přišroubuji nebo ne je podle mně jedno. Ovšem je to pouze můj osobní názor a přístup kontrolních orgánů může být značně odlišný. Jiná věc by byla taková přenosná autochladnička, ta je určena k přenášení, varná konvice víceméně také, u mikrovlnné trouby už bych se nechal přemluvit k tomu že je zajištěna na místě.
Zdeněk Roman:
nepřenosné zařízeni, n
zařízení upevněné nebo bez rukojetí pro přenášení, jehož hmotnost je taková, že s ním nelze snadno pohybovat POZNÁMKA Tato hmotnost je v normách IEC pro spotřebiče pro domácnost udána na 18 kg.
upevněné zařízeni, n pevné zařízeni, n
zařízení připevněné k podstavci nebo jinak zajištěné na určeném místě
ČSN IEC 60050-826 (bez záruky)
Jiří Schwarz:
Citace: Radim Strycharski 12.01.2010, 11:03
Moc se mi to nelíbí. Když chci posunout lednici nebo automat na nápoje, tak to není žádná legrace. Je to záměrný úkon vyžadující fyzičku, kterou každý nemá. Hodnotit to stejně jako toustovač je nesmysl. Řekl bych, že tady nám normotvůrci dluží oněch 18 kg.
Ono těch 18kg v něčem možná mělo logiku, ale na druhé straně byl nesmysl, že stejný spotřebič, ale jen o "něco větší a těžší" měl jiné termíny revizí než spotřebič používaný pro stejný účel, ve stejném prostředí, jen o něco "lehčí".
Radim Strycharski:
To je právě to, že nepřenosnost s 18 kg zmizela z nové normy a zbyla jen připevněnost. Takže blízko pravdě bude asi p. Rozmahel. Zbývá tedy hodnotit, zda-li je spotřebič "jinak zajištěn". To bych věru radši dělal rozdíly mezi 17 a 19 kg. Ostré hranice neexistují, leč je třeba je stanovovat.
Pamatuju si, jak byla kdysi na jednom útulku pro zaměstnance televize vsazená ve speciálním rámu uzamčeném visacím zámkem, aby nemohla zmizet. Tak to bylo jak šité na míru "jinému zajištění".
Citace: Rozmahel Vladimír 12.01.2010, 08:35
Z toho kouká nový učební obor " připevňovač elektrozařízen í ".
Zedníci, topenáři aj. to naštěstí zvládají dobře. Fakt bych nerad každý boiler před samotným připojením ještě věšel na zeď. :D
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana