Jaké by mělo být optimální rozmístění a počet rozvaděčů včetně jejich osazení?

(1/2) > >>

Rastafarian:
Představte si velký dvoupatrový rodinný dům. Můj návrh vypadá takto:

1. přípojková skříň (3 pojistky o 2 stupně vyšší než hlavní jistič) umístění: 2 metry vysoko blízko u vchodových dveří zvenku

2. elektroměrový rozvaděč (elektroměr, svodič přepětí třídy I.  a hlavní jistič) umístění: u vchodových dveří zvenku pod přípojkovou skříní

3. Hlavní domovní rozvaděč (svodič přepětí třídy II. ,  Proudový chránič, a jističe pro okruhy 1. patra) umístění: uvnitř domu na chodbě u dveří

4. Podružný rozvaděč (jističe pro okruhy 2. patra) umístění: ve 2. patře na chodbě

zajímá mě jestli je to takto optimální varianta a jestli je to vůbec správně.

#105#

Jan Franěk:
Pěkné.

Vy jste projektant? No to by jste se asi neptal.  :-\

V podstatě správně. Ale správně je i jeden rozvaděč, pro obě patra. (osobně také preferuji dva jako zde) Je to spíše o komfortu, ale i o penězích. Vše ovšem posuzuje projektant a ten navrhuje, ovšem podle požadavků investora, to správné řešení. Nechte to raději na něm. To neznamená, že Vaše myšlenka je špatná (naopak),  ale vše má více technických řešení a podle Vašeho dotazu, zřejmě nebudete elektrikář a tak to nechte na odbornících. Jde o bezpečnost a to nejen Vaší.

Radek Kroutil:
Já bych to viděl jinak... Dle popisu se jedná o vrchní vedení??
add1) a 2) toto bych nechal na vyjádření distributora
add 3) vypadá to opět z cenových důvodů na centrální proudový chránič - NE
Na dvoupatrový RD centrální chránič NE

Rastafarian:
já jsem student, takže si musím hrát na projektanta virtuálních návrhů. A ještě jedna otázka k tématu... Do kterého z těch rozvaděčů by se dala lišta pro vyrovnání potenciálu? Nebo ta se nedělá a všechno se připojí na PE svorkovnici (jako třeba topení, voda, plyn....)?

Radek Kroutil:
Do žádného z těchto  ;D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana