Lze vyměnit jistič B/1/10 za B/1/16?
Miroslavek81:
V bytě 1+1 je rozvaděč a v něm hl, jistič B/3/20A, dále jistič B/1/10A na veškeré osvětlení bytu a B/1/10A na všechny zásuvky.
Problém je, že v koupelně je el. bojler ...
Pokud se zapne pračka, jistič "vyletí".
Pak tu máme televizi, PC a jiné.
Zásuvky jsem rozdělané neměl, abych zjistil průřez vodičů, ale byla změřena impedance poruchové smyčky a nejvyšší hodnota činila 0,98 Ohmu.
Dle vzorce Zsm< 2/3 * 240/(5*16=80)=098< 2 by tam mohl být i onen 16A jistič.
Rozdíl se mi zdá veliký, tudíž nevím, proč je tam jen 10 A jistič - tedy pokud jsou mé výpočty k dané problematice správné :P
#117#
Radek Červený:
Hlavně pračka má mít samostatný okruh, bojler by bylo také vhodné blokovat a tudíž i oddělit atd.
Nejde ve Vašem případě říci zda ano či ne, protože jste neuvedl materiál a průřez jádra vodiče. Také je dobré průřez a materiál zkontrolovat po celé délce obvodu, nejednou jsem se setkal s tím ,že za jističem byla např. 2,5 a za první zásuvkou již 1,5.
Jaroslav Klinský:
Výměna za jistič s hodnotou 16A moc nepomůže, když se sejde víc spotřebičů, tak stejně spadne. Tak jak již psal kolega Radek, nemine vás úprava celého rozvodu - instalovat nové rozvody pro zásuvky- přinejmenším pro pračku i pro bojler (u něj nepíšete velikost příkonu) - bojler připojit přes blokování. Potom se třeba rozhodnete přidat nové rozvody i na další zásuvky, to potom je potřeba předělat celý rozvaděč. Ale do toho všeho se nepouštějte sám, protože podle dotazu předpokládám, že jste osoba bez elektrotechnic ké kvalifikace a lidovou tvořivost bych nedoporučoval.
Lukáš Malík:
Pokud nevíte použitý materiál rozvodů, dále průřez a nemáte celkově zkontrolovanou instalaci, tak nedoporučuji navyšovat hodnotu jističe.
O samostatných okruzích pro jednotlivé spotřebiče platí to, co řekli kolegové nade mnou.
IM:
Citace: Miroslavek81 11.11.2009, 19:17
Zásuvky jsem rozdělané neměl, abych zjistil průřez vodičů, ale byla změřena impedance poruchové smyčky a nejvyšší hodnota činila 0,98 Ohmu. Dle vzorce Zsm< 2/3 * 240/(5*16=80) = 098 < 2 by tam mohl být i onen 16A jistič. Rozdíl se mi zdá veliký, tudíž nevím, proč je tam jen 10 A jistič - tedy pokud jsou mé výpočty k dané problematice správné
Naměřená impedance smyčky nemá žádný vliv na to, zda můžete nahradit jistič 10A jističem 16A. K tomu potřebujete znát zatížitelnost vedení tohoto obvodu, která je daná materiálem, průřezem a uložením.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana