Lze používat metodu valící se koule k ochraně před bleskem vždy?
Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Macek 03.11.2009, 14:23
Ano, je to tak. A to jsem vás ještě šetřil - klidně jsem mohl napsat, že ty předměty vyčnívají do výše 4m, pak by ta absurdita vynikla ješte více.
Při výšce předmětů 4m (jistě jich není zase tolik) vás jistě napadne rozmístit jímače tak, aby je ochránily bez zbytečné ochrany celé střechy do výšky 4m. Můžete dokonce na každý z nich umístit pomocný jímač, že. Projektant je od toho, aby vymyslel optimální řešení.
Citace: Miroslav Macek 03.11.2009, 14:23
Nepříjemné na celém problému je to, že použiji-li metodu ochranného úhlu (kterou považuji pro tyto případy za jedinou vhodnou)...
Tak to máte problém, protože tvrdíte opak toho, co norma.
Jak už tu mnohokrát zaznělo, máte stále ještě mnoho možností:
1) snažit se o změnu normy
2) řídit se normou
3) změnit obor
Jan Hájek:
Mrkněte se na Daliborovu novou animaci návrhu pro velmi důležitý objekt, kde je použita metoda valivé koule (LPS I poloměr 20m), v rámci návrhu byly zohledněny rozdíly v ochranném prostoru jímací soustavy a z každé metody byly vzaty přísnější požadavky.
Metoda valivé koule je opravdu teprve cca 1/4 století nová. První zmínku v češtině jsem našel v knize z roku 1993.
PS: Pro ochranu před bleskem, ač k tomu metoda valivé koule i ochranného úhlu svádí, je lepší vytvářet hromosvod za pomoci většího počtu nižších jímacích tyčí 1-2 m vysokých.
Je potřeba zohlednit i cenu jednotlivých řešení a jejich stabilitu, větší počet jímacích tyčí v betonech je levnější než jedna vysoká a není problém je na střeše za větru udržet.
Ta animace je zde:
http://www.kniska.eu/animace/flv-nove/VKaOUweb.flv/view
František Šohajda:
Jen mohu potvrdit že se moc lidí /projektantů/ na hromy nehrne v mém okolí....spous ta z nich od projektování "hromosvodů" upustila pro složitost..?
To je bohužel dnešní fakt a realita...!!Asi se budou hůře hledat než jehla v kupce sena... ;)
A někoho volat z druhého koutu republiky bude na zvážení...?
Jan Alin:
Citace: František Šohajda 03.11.2009, 17:02
Jen mohu potvrdit že se moc lidí /projektantů/ na hromy nehrne v mém okolí....spous ta z nich od projektování "hromosvodů" upustila pro složitost..?
To je bohužel dnešní fakt a realita...!!Asi se budou hůře hledat než jehla v kupce sena... ;)
A někoho volat z druhého koutu republiky bude na zvážení...?
Tak tuto situaci také mohu potvrdit. V mém okolí neznám projektanta který by byl ochoten za normální peníze udělat opravdový projekt hromosvodu. Dá se sehnat někdo kdo hromosvod nakreslí od boku a nastřelí stránku textu s opsanou normou ale projekt nikoli.
Co takhle dát dohromady seznam projektantů kteří jsou opravdu schopni udělat projekt ochrany před bleskem a přepětím dle nového souboru norem včetně výpočtů. Projektantů sem chodí dost a byla by to pro ně dobrá reklama.
Jan Hájek:
V projektantech problém nevidím, firma DEHN pod ČKAIT již od roku 2002 školí projektanty v ČR. Vzdělávací program ILPC (5 denní školení zcela zdarma) absolvovalo 280 lidí. Minimálně 1/3 jich je již dlouhodobě schopna navrhnout kvalitní ochranu před bleskem.
V současné době můj zaměstnavatel i nadále vzdělává v seminářích IP ILPC stovky zájemců ročně.
Bohužel většina ostatních výrobců v oboru se pouze veze a vydělané peníze si raději nechají a utratí za hmotné požitky, než by udělali něco pro obor, tedy kromě prezentace svých výrobků.
Mám tedy kontakt na cca 500 projektantů, z toho 100 bez problémů doporučím.
Pokud mi pošlete místo a obor, většina se specializuje na určité obory, zašlu vám kontakt alespoň na 5, se kterými se domluvíte/nedomluvíte.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana