Nemáte bližší info o reportáži TV Nova probíjení přes zásuvky a vodovod?
Petr Doležal:
Čas záznamu 26:35 až 28:11 : můj osobní názor :o
Jirka Š. Svejkovský:
Ten skin efekt mě tam moc nesedí. Okolo Strašic vede trať 25kV/50Hz. Tady toho skinefektu moc nebude.
Jaroslav Hasala:
Pokusím se nějak stručně shrnout přednášku p. Cimbolince, z mého pohledu :
Podle něj je příčinou všeho blízká železniční trať. Kvůli pracem prováděným v té době na trati došlo k tomu, že kolejnice nebyly řádně spojené s uzemněním a pracovní proud si tedy hledal jiné cesty k uzemnění.
V prostoru mezi kolejemi a "strašidelným" domem jsou v zemi dvě velké vodovodní kovové trubky o světlosti 400 mm. Kovové trubky končí někde u domu, dále je pokračováno v plastu. Zmiňovaný dům má relativně novou elektroinstala ci a jako jediný v okolí také základový zemnič, jinak řečeno, poměrně dobré uzemnění. Dobré uzemnění samozřejmě může fungovat i jako "sběrač" toho, co přichází z potenciálu země. Základový zemnič je spojen s vodičem PEN distribuční sítě, což představuje velmi dobré uzemnění.
Část pracovního proudu od vlakové soupravy tedy mohla téct od nepospojené kolejnice, přes vodovodní trubku a základový zemnič domu až na PEN vodič distribuční sítě.
VF složka procházejícího proudu mohla způsobit "pyrotechnické efekty", mezi PE (popř. jiné kovové části spojené s PE) a dalšími částmi elektrinstalac e s jiným potenciálem.
Fuk Tomáš:
Citace: Jaroslav Hasala 11.07.2010, 15:19
Pokusím se nějak stručně shrnout přednášku p. Cimbolince, z mého pohledu :
...
VF složka procházejícího proudu mohla způsobit "pyrotechnické efekty", mezi PE (popř. jiné kovové části spojené s PE) a dalšími částmi elektrinstalac e s jiným potenciálem.
OK, možná že může být. Až na tu poslední větu. Kde by se vzal jiný potenciál na na dalších částech elektroinstala ce, než je na rozvodech PE? Dům byl odpojen od fázových vodičů, poruchový potenciál se šířil od základového zemniče do stavební konstrukce a do HOP, kde se k němu připojil i N, a souběžně, v těsné kapacitní vazbě s fázovými vodiči, pak pokračoval dále do rozvodů. Speciálně do zásuvek (které hořely) šly vodiče vždy společně, v těsném souběhu. Místa, kde bylo takovéto uspořádání případně narušeno, jsou světelné obvody (vložený vypínač - schodišťák...) a tam by se daly případné efekty očekávat nejspíš. Tam se ale nekonaly.
Ostatně - jestli tohle (viz obrázek) je zásuvka zapálená výbojem uvnitř, pod krytem zásuvky, tak já jsem čínský pánbůh srandy.
Miroslav Minařík:
Citace: Fuk Tomáš 11.07.2010, 16:26
Ostatně - jestli tohle (viz obrázek) je zásuvka zapálená výbojem uvnitř, pod krytem zásuvky, tak já jsem čínský pánbůh srandy.
Nebylo vymezeno, co způsobil opravdu malý Jirka a co přisuzovat výbojům.
Vše je zastřeno rouškou tajemna.
Celé to na mě nedělá dobrý dojem.
To, že si některé tv "vyseknou" z kontextu pouze určitou vhodnou stať, na to jsme si již mnozí zvykli.
Ovšem co ostatní? Myslím úřady. Vypadá to, že u některých institucí máme špatně nastavené parametry pro komunikaci s veřejností ...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana