Jak signalizovat osvětlení na WC?
Petr Matuška:
Po několika pokusech jsem nezávisle na p. Škachovi dospěl na jeho řešení č. 1. Je to jednoduché a LED se neničí proudovými rázy při zapnutí žárovky (žárovka se studeným vláknem má asi 15x menší odpor než žárovka bíle svítící).
Jinak u žárovek které se často spínají (třeba právě ta na WC) lze prodloužit život zařazením seriového odporu (drátového) s hodnotou cca 10x menší než je odpor svítící žárovky (např. pro 230V, 40W je to 100 ohmů, 6W). Odpor je třeba umístit tak, aby nemohl zapálit ani způsobit úraz el. proudem. Aspoň na azbestovou podložku. Ideální je zabránit možnému doteku rukou při výměně žárovky. Zatížitelnost je záměrně předimenzována, aby příliš nehřál a také tyto wattáže mají provozní napětí 500V a více, což výrazně snižuje možnost přerušení nebo zkratu. Pozor! Smaltová vrstva na starších typech nelze použít jako izolace! Nové rezistory v keramickém tělese by se už prorazit neměly.
Martin Macíček:
Citace: Petr Doležal 05.03.2007, 18:21
Tak jsem to skicnul. Při zavření dveří se spínač uvolní a dostane se do korektní polohy.
No paráda, to je přesně ono. Příště zkusím víc popřemýšlet než napíšu do diskuze :D 8) Ještě jednou dík, už chybí jen to vyrobit, jdu teda na to :)
Petr Doležal:
Ještě by šlo tu spínací jednotku z T6(T30, T22) přemístit nad páčku "vzhůru nohama" a tím by posilovala tu tažnou pružinu. Jednotka by se ovládala tou páčkou. Celé bych to nainstaloval do šikovné profesionální plastové krabičky.
Martin Macíček:
Já bych dokonce řekl že to tlačítko v této konfiguraci nebude potřeba vůbec. Jak už jsem napsal, ten můj flip-flop pracuje takto:
1 stlačení - spíná (otevírám dveře)
uvolnění - sepnuto (zavírám za sebou)
2 stlačení - sepnuto (otevírám, jdu ven)
uvolnění - vypíná (zavření dveří)
Josef Hájek:
Dvouvodičové provedení infraspínače umožňuje jeho zapojení na místo jakéhokoli vypínače bez nutnosti natahovat třetí vodič.
Navíc možno aktivovat ojedinělý systém zvukové detekce. Přístroj v tom případě spíná jak při detekci pohybu, tak při detekci zvuku. Vhodné např. do dětského pokoje- pláčem děcka se čidlo aktivuje a rozsvítí. Též vhodné do míst, kde s ohledem na členitost prostoru není detekce osob pouhým infraspínačem dokonalá, přístroj rozsvítí např.při zabouchnutí dveří apod.
Přepínač instalovaný přímo na infraspínači vám dává možnost přístroj vypnout, trvale zapnout, aktivovat infraspínač či zvukovou detekci.
Velice jednoduchá montáž, svým provedením je určen pro montáž do standartních elektroinstala čních krabic na místo původního vypínače.
Detekční úhel (úhel záběru): 160 stupňů.
Dosah (dle konkrétních podmínek v místě montáže): cca 12m.
Spínaná zátěž : 40W – 500W žárovky nebo jiná odporová zátěž, není určen pro spínání zářivek, relé a jiné indukční zátěže.
Doba do vypnutí po opuštění prostoru: plynule nastavitelná.
Uroveň osvětlení pod kterou přístroj spíná plynule nastavitelná.
Uroveň intenzity zvuku nutná k aktivaci přístroje plynule nastavitelná.
Obj.č.189 Cena
179.00 Kč
www.hutermann. cz
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana