Jak signalizovat osvětlení na WC?

<< < (7/11) > >>

Petr Doležal:
Myslím si, že jde o přepínač "flip-flop". Je jím opatřeno téměř každé stolní svítidlo (jedno tlačítko pro obě funkce, zap i vyp).
Běžně k dostání v elektroprodejn ách, jen nesmíte mluvit o nějakých kamenech.
Zbytečně byste je zmátl a většina neví, o čem mluvíte (I když tam je. Tělísko, které převádí přímočarý pohyb tlačítka na otočný, kterým spíná kontakty)

Martin Macíček:
No ono je právě problém, že běžný flip-flop nepracuje jak potřebuju. Aby to správně fungovalo, musí spínač na první stlačení sepnout a na druhé stlačení (nikoli uvolnění) zhasnout. Všechny spínače které jsem měl zatím k dispozici spínaly na první stlačení, ale rozepínaly až při druhém uvolnění. Byl jsem i v nějakém stavebním bazaru kde měli různé staré přepínače, ale na vhodný jsem nenarazil. :(

Petr Doležal:
A co použít "negující" páčku ? Jakási rovnoramenná páčka. Když dveře zavřu, tyto tlačí na páčku a ta druhým koncem uvolní spinač. Když dveře otevřu, pomocná pružina páčku zatlačí na spínač.

Martin Macíček:
No, taky jsem o něčem podobném přemýšlel, ale když funkce klasického spínače popsanou níže zneguji, vyjde mi to taky bohužel nepoužitelně:
1 stlačení - spíná (negace - vypíná)
uvolnění - sepnuto (negace - vypnuto)
2 stlačení - sepnuto (negace - vypnuto)
uvolnění - vypíná (negace - spíná)
Potřeboval bych:
1 stlačení - vypíná
uvolnění - vypnuto
2 stlačení - spíná
uvolnění - sepnuto
Tak nevím co s tím. Každopádně díky za reakce.

Petr Doležal:
Tak jsem to skicnul. Při zavření dveří se spínač uvolní a dostane se do korektní polohy.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana