Setkali jste se u rodiného domu se stop tlačítkem i pro zásuvkové obvody?
Zdeněk Hrtoň:
Vymýšlím zadání pro el. instalaci u rodinného domu.
Má zkušenost s el. spotřebiči mě dovedla k myšlence zřídit u vstupních dveří "hlavní vypínač".
Tento by poslední člověk opouštějící dům vypnul a mé starosti, zda je rychlovarná konvice postavena mimo základnu, či zda se nerozhodne vznítit síťový adapter synova přehrávače by pozbyly smyslu.
Dům by samozřejmě musel být vybaven samostatnými a "hlavním vypínačem" nevypinatelným i okruhy pro ledničku a kotel.
Setkali jste se s podobným řešením?
#105# Ve volné chvilce jsem to opravil (zle)
Miroslav Minařík:
Určitě je to praktické.
Máme u dveří centrální stop tlačítko, ale pouze pro světelné obvody. Systém KNX.
Jan Franěk:
Souhlasím s tím, že je to praktické. Jednou jsem to viděl udělané za pomoci stykače. Část okruhů zústala pod napětím a některé vybrané se vypínačem ovládali při odchodu z domu a naopak.
Jinak se s tím běžně v praxi nesetkávám.
Martin H.:
Citace: Zdeněk Hrtoň 12.10.2009, 00:45
Má zkušenost s el. spotřebiči mě dovedla k myšlence zřídit u vstupních dveří "hlavní vypínač".
Ak máte zabezpečovačku, nepotrebujete stop tlačítko. Signál odchodu posledného zoberte priamo z alarmu.
Osobne si však myslím, že je to menej užitočné, ako sa zdá. Ak niekde občas ostane svietiť svetlo, strata je zanedbateľná s nákladmi na centrálne vypínanie. Ak by niekto nechal napr. zapnutú žehličku bez dozoru, odchod z domu je len jedným z množstva scenárov, ako sa to môže stať.
Ak však už EIB/KNX a pod. máte z iných dôvodov, bola by škoda to nedoprogramova ť.
Oliver Mička:
Ja som robil niečo podobné so stykačom na zásuvkové okruhy,pôvodne som to chcel riešit cez malý 25A deónik s vypínacou cievkou na Central STOP a za deónom dva jednofázové ističe 16A na zasuvkové okruhy..ale pre nedostatok miesta v rozvádzači som to bol núteny riešit cez stykač 400V 16A na ktorého rozpínacie kontakty som pripojil prívod a na druhej strane odvod,po zapatí Central Stopu zopne cievka stakača a okruh vyradí..
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana