Proc se delaji zarizeni se zapojenim do hvezdy ?
Lada Cisar:
Kdyz pri zapojeni do trojuhelniku se pri stejnem fazovem proudu (odberu na elektromeru) dostane vyssi vykon ? Zarazil mne poznatek, ze nektere spotrebice se zapojenim do trojuhelniku nelze pry ani u nas poridit.
http://www..../download/el040684.pdf#search=%22zapojen%C3%AD%20hv%C4%9Bzdy%20dv%C4%9B%20f%C3%A1ze%20v%C3%BDkon%22
Jiří Fuksa:
To: Cisar
Zkuste váš dotaz upřesnit, nedává smysl.
Při stejném odběru na elektroměru nedostanete větší výkon. Elektroměr neošidíte.
Pokud chcete porovnávat výkony při stejném proudu ve fázích u zapojení do hvězdy nebo trojúhelníku, tak si uvědomte, že jsou při těchto zapojeních rozdílná napětí.
Jen tak mimochodem, již jste objevil chyby v článku, na který dávate odkaz, při porovnávání ztrát autorem tohoto článku?
Jaroslav Hasala:
Je celkem jedno, jestli je zařízení vnitřně zapojené do hvězdy nebo do trojúhelníku, na učinnost zařízení (poměr příkon/výkon) to nemá vliv.
Pokud stroj nebo přístroj rozložíme na jednotlivé části, zařízení určené k zapojení do trojúhelníku musí být na 3x 400V, při zapojení do hvězdy je to 3x 230V.
Pokud něco (napadají mě například topné spirály) zapojíme do D místo do Y, budou odebírat vyšší proud a budou mít vyšší výkon. Jenže místo 230V na nich bude 400V, takže je otázka, jak dlouho to vydrží.
Jiří Schwarz:
Jestli je autor původního článku (viz odkaz) přesvědčen, že zapojení do trojúhelníku je izolovaná soustava, zatímco zapojení do hvězdy je je síť TN-C, tak to je lepší takový článek nečíst, aby se náhodou nějaký nesmysl "neuchytil v mozku".
Tvrdit, že při stejném fázovém proudu dostanu větší výkon je tak trochu vytržené ze souvislostí.
Samozřejmě, že topné těleso s příkonem 1kW při 230V bude brát cca 1,7x větší proud než těleso se stejným příkonem při 400V. Ale součin napětí a proudu mi pořád dává výkon, na tom se nic nezmění. A když si zapojíme 3 tělesa 1kW/230V do hvězdy, budou výsledné proudy stejné jako když použijeme 3 tělesa 1kW/400V zapojené do trojúhelníka.
Prostě a jednoduše jsou to základní fyzikální zákony a žádné perpetum mobile v tom nehledejte.
Jestli chtěl autor původního článku vyjádřit myšlenku, že při využití přístrojů na sdružené napětí tečou spínači menší proudy, jestli chtěl vyjádřit, že je vhodné co nejvíc rozdělit odběr spotřebiče do více fází, jsou to myšlenky správné, ale některými "drobnostmi" degradoval článek na pěknou pitomost.
Jaroslav Hasala:
Co se týká odkazu na článek, autor objevil Ameriku, většinu varných desek nebo sporáků je možné připojit různým způsobem, není neobvyklé že je možné zapojení 1L+N+PE, 2L+N+PE, 3L+N+PE, 3L+PE, 2L+PE.
Ovšem nejvýhodnější je podle mě zapojení 3L+N+PE, zapojení 3L+PE se používá jen při stávajícím čtyřvodičovém přívodu.
Autor se dále celkem podrobně zabývá ztrátami v přívodním vedení, což podle mě nemá větší význam, přívodní vedení by mělo být dostatečně dimenzováno, potom budou ztráty minimální.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana